Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC grubunun başkanı petrol üreticilerinin gelecek yılın başında arz artışı için acele etmemeleri gerektiğini yineleyerek, koronavirüsün devam eden etkisinden dolayı enerji talebinin hala kırılgan olduğunun altını çizdi.

OPEC'in dönem başkanı Cezayir Enerji Bakanı Abdelmajid Attar, OPEC ve grup ile birlikte hareket eden üreticilerin ham petrol üretimini Nisan ayına kadar günlük 2 milyon varil artıracağının bir garantisi olmadığını dile getirdi. Grup, üretimin kademeli olarak söz konusu seviyelere çıkarılması konusunda bu ayın başında uzlaşmaya varmıştı.

Brent petrol Kasım başından beri yüzde 33'ten fazla yükselerek varili 50 dolar civarına geldi. Bu güçlü yükselişte hükümetlerin aşı tedarikine ilişkin gelişmeler etkili oldu. Buna karşın petrol fiyatları yılbaşından beri yüzde 24 aşağıda. Ayrıca ABD'de ve Avrupa'nın bazı kısımlarında artan vakalarla birlikte kapanma önlemlerinde de sıkılaşmaya gidiliyor.

OPEC 2021 ilk çeyrek petrol tüketim tahminini düşürdü

OPEC Pazartesi günü 2021 yılının ilk çeyreğine ilişkin küresel petrol tüketici tahminini günlük 1 milyon varil azalttı.

Attar, verdiği bir mülakatta "Petrol fiyatlarında pozitif sinyallere ve önemli iyileşmeye rağmen bence çok temkinli olmalıyız. En iyi senaryoda günlük 2 milyon varile Nisan kadar yakın bir zamanda ulaşabiliriz. Ancak bu bir hedef değil. Önemli olan küresel petrol stok fazlasının erimeye devam etmesini ve piyasadaki istikrarın sürmesini garantilemek." dedi.

OPEC ve Rusya gibi diğer büyük üreticilerden oluşan OPEC+ grubu Ocak ayında günlük petrol üretimini 500 bin varil artırmaya ve sonrasında takip eden her adımda aylık toplantılar düzenlenmesine karar verdi. Bu rakam grubun Nisan'da anlaştığı 2 milyon varillik artışın altında. O dönemde pandeminin zirvesi yaşanırken, grup fiyatları desteklemek için üretimini günlük 10 milyon varil azaltmıştı.

Grubun enerji bakanları gelecek toplantıyı 4 Ocak'ta gerçekleştirecek.