Advertisement
ENERJİ ABONE OL


Petrol fiyatları, milyarlarca dolar büyüklüğündeki fonlar tarafından takip edilen önemli bir endeksin fiyatların tekrar negatif bölgeye düşebileceği korkusuyla kısa vadeli petrol kontratlarında satışa geçmesinin ardından sert bir şekilde düşerek varil başına 11 dolar civarına geriledi.

Haziran vadeli kontratlar New York'ta kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 21 aşağıda seyrediyordu. S&P Dow Jones, Salı günü elindeki Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratlarını, yakın vadeli kontratın negatif fiyatlara düşme riskinden dolayı Temmuz vadelilerle değiştireceğini açıkladı. Bu açıklama sonrası Temmuz vadeli kontratlar yüzde 9 yükselerek 19.66 dolara kadar tırmandı.

The United States Oil Fund LP (en büyük petrol destekli ETF) de elindeki tüm Haziran vadeli WTI kontratlarını satarken, diğer bazı petrol destekli ETF'ler kısa vadeli kontratlardan çıkıp daha uzun vadelilere geçeceklerinşi duyurdular.

Petrol, koronavirüs salgınının, benzinden ham petrole, her şeyin talebinin, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik küresel çabalara rağmen, buharlaşmasına neden olmasından dolayı bu yıl değerinin neredeyse yüzde 80'ini kaybetti. Dünyanın en büyük üretici ülkeleri piyasayı dengeye getirebilmek için önümüzdeki ayın başından itibaren günlük petrol üretimini kısma kararı aldı, ancak tüketimdeki çöküş tüm dünyada petrol depolama tesislerinin dolmasına yol açan arz bolluğuna neden oldu. ABD'de üreticiler, depolama kapasitelerinin dolmasından dolayı ellerindeki petrolü ülkenin acil stoklarına vermeye başladı.

BNP Paribas emtia piyasaları strateji müdürü Harry Tchilinguirian, "Nymex WTI Haziran kontratından kaçışın hızlanmakta olduğunu görüyoruz," dedi ve "Bu hareket halen, ABD'nin temel depolama ve dağıtım merkezi Cushing'deki depolama kapasite sınırlarının test edilmesinden dolayı ortaya çıkabilecek negatif fiyat endişelerinden kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli WTI kontratları 98 sent düşerek Londra saati ile 11:20'de varil başına 11.80 dolara geriledi. Kontrat gün içinde 10.07 dolara kadar düştü.

Hairan vadeli Brent petrolü 40 sent yükselerek varil başına 20.39 dolara tırmandı.

Dünya fiziki ham petrol akışının üçte ikisinin göstergesi olan Dated Brent, S&P Global Platts'a göre, Cuma günkü seviyesi olan 16.01 dolardan Pazartesi günü 13.62 dolara indi.

(14:10'da güncellendi)