Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının 2017'nin sonlarından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının, OPEC'in üretimi kısma çabalarına ağır basmasının ardından kazançlarını 5 ayın zirvesinin ötesine taşımakta güçlük çekiyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1 yükselmesinin ardından yüzde 0.6 kadar düştü. Enerji Enformasyon idaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 7.03 milyon varil arttı. Bu durum, OPEC'in aylık raporunda üretimin geçen ay günlük 534,000 varil azalarak 30 milyon varil civarına indiğini kaydettiği bir dönemde, Suudi Arabistan öncülüğünde arz bolluğunu gidermeye yönelik çabaları zayıflatıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntıları, Libya ve Venezuela'daki arz aksaklıklarının da katkısıyla petrol fiyatlarının bu yıl yüzde 42 yükselmesine neden oldu. OPEC raporu önümüzdeki aylarda çok daha sıkı bir piyasayı işaret ederken, yüksek fiyatlar ABD'de kaya petrolü üretiminin daha da artmasına neden olabilir.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Petrolün biraz daha yükselmesi için halen kapasitesi var ve geçici olarak 65 dolar seviyesine ulaştı, ancak yukarı yönlü eğilim ABD'li şirketlerin üretimi daha da artırmalarına yol açacak," dedi ve fiyatların bu yıl çok fazla artmış olmasından dolayı petrolün rallisini sürdürmesinin güç hale geldiğini sözlerine ekledi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.5 düşerek Singapur saati ile 13:56'da varil başına 64.30 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 63 sent yükselişle 64.61 dolara çıkarak 31 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 25 sent düşerek varil başına 71.48 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.6 yükselerek 71.73 dolar ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.13 dolar primli işlem gördü.