Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ve bazı OPEC üyelerinin üretimindeki beklenmedik aksaklıklardan sonra bu ülkelerin üretiminde toparlanma beklentileri ile birlikte varil başına 56 doların üzerindeki kazancının bir kısmını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 düştü ve Pazartesi günkü yüzde 1.4'lük kazancının bir kısmını geri verdi. ABD ile Çin ticaret konusunda nihai anlaşmaya yaklaşırken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki farklılıkların tamamen giderilmesi aylar ve hatta yıllar alabilir. Libya'nın en büyük petrol sahası, Aralık ayındaki planlanmamış kapanışın ardından tekrar faaliyete geçmeye hazırlanırken, Venezuela ham petrolünü inceltmek ve ihracatını sürdürmek için kilit bir ürünü elde etmeye yöneldi.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhrac Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının arz bolluğunu gidermek için üretim kısıntılarına gitmesi ile birlikte yaklaşık yüzde 24 yükseldi. ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlar ve aralarında Libya'nın da bulunduğu bazı üreticilerdeki aksaklıklar da arzın daha da daralmasına neden oldu. Öte yandan, Çin büyüme hedefini son 30 yılın en düşük seviyesine indirdi ve ABD ile ticaret savaşının etkilerini azaltabilmek için büyük çaplı bir vergi indirimine gitti.

Singapur'da Oanda Corp. kıdemli piyasa stratejisti Jeffrey Halley, "Petrol piyasası şu anda tek bir şeye bakıyor. Her şey ticaret görüşmelerine bağlı," dedi ve "Eğer ticaret savaşına girilecekse, büyümenin dramatik bir şekilde düştüğünü göreceğiz. Bu nedenle, ticaret görüşmelerinde olumlu haberler aldığımız sürece, petrolün iyi destek bulduğunu göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent düşerek Singapur saati ile 14:16'da varil başına 56.33 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü, ABD ile Çin'im ticaret anlaşmasına yakın olduğu yolundaki haberlerle birlikte 79 sent yükseldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, 33 sent düşerek varil başına 65.34 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 8.65 dolar primli işlem gördü.