Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'den Avrupa ve Asya'ya, ekonomik verilerin oldukça yavaşlayan talepte canlanma olabileceğini işaret etmesinin ardından, hisse senetlerindeki yükselişi izleyerek, yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD'de imalat sektörü Temmuz ayında Mart 2019'dan bu yana en hızlı genişlemesini gerçekleştirirken, Euro Bölgesi'nde imalat sektörü 1.5 yılın ardından ilk kez genişledi. Çin'de, özel sektörün açıkladığı imalat göstergesi Temmuz ayında, Ocak 2011'den beri en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Hisse senetleri, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin yaklaşık yüzde 1 yükselmesi ile birlikte güç kazandı.

Tradition Energy piyasa araştırma başkan yardımcısı Gene McGillian, "Eğer ekonomik faaliyet güçlenmeye devam ederse, bu durum nihayetinde talebin artmasına yol açacak ve bu da piyasa için destekleyici bir unsur olacak" dedi.

Ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının bu ay üretim kısıntılarını gevşetmeleri fiyatların daha da yükselmesini sınırlıyor. Grup ve ortakları Ağustos ayında Temmuz ayına göre günlük 1.5 milyon varil daha fazla petrol pompalayacak. Rusya üretimi geçen ay zaten hafifçe artırmıştı.

Ham petrol vadelileri, küresel koronavirüs vaka sayısının 18 milyonun üzerine çıkması ile birlikte olumsuz talep görünümü dolayısıyla varil başına 40 doların üzerinde yükselişini sürdürmekte güçlük çekiyor.

JPMorgan Chase & Co.analistlerine göre, petrol talebinde toparlanmanın hızını kaybetmekte olduğuna ilişkin artan işaretler var. Raporda, seyahat göstergelerinin durgunlaşıyor görünmesi ile birlikte, küresel petrol talebinin günlük 90 milyon varilde yeni normalini bulma ihtimali olduğu kaydedildi. Tüketim daha önce günlük 100 milyon varil seviyesindeydi.

Şirketin üst düzey yetkilileri, Pazartesi günkü açıklamalarında, Marathon Petroleum Corp.'un, Kovid-19'un yeniden hızlanması ile birlikte Güneybatı'da benzin talebinin son birkaç haftada zayıflama gördüğünü kaydetti.

Again Capital LLC ortağı John Kilduff, "Virüs yayılma oranları ABD'nin birçok yerinde yeniden yükseliyor ve bu durum, daha fazla sıkılaştırma tedbirlerinin uygulamaya koyulması ile birlikte petrol talebine ilişkin endişelerin artmasına ve dolayısıyla piyasa üzerindeki baskının güçlenmesine neden oluyor" dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 74 sent yükselerek varil başına 41.01 dolara çıktı. Ekim vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 63 sent değer kazanarak varil başına 44.15 dolara ulaştı.