Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yaklaşık iki ayın en iyi performansını gerçekleştirdikten sonra, OPEC üyesi Libya'da artan çatışmaların ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının Mayıs ayından bu yana en hızlı artışı göstermesine ağır basmasının etkisi ile kazançlarını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 4.9 arttıktan sonra yüzde 0.7 kadar daha yükseldi. Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, başkent Tripoli'ye girmeye çalışan Khalifa Haftar'a bağlı güçlere karşı saldırıda bulunulacağını kaydetti. Petrol sahası hizmet sağlayıcısı Baker Hughes'ın açıklamasına göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 15 artarak 831'e çıktı ve Şubat ortasından bu yana ilk kez artış gösterdi.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını Haziran ayının ötesine uzatacağına ilişkin işaretlerle yaklaşık 10 yılın en iyi çeyrek dönem performansını gerçekleştirdikten sonra rallisini sürdürdü. Geçen ay günlük 1.1 milyon varil petrol üreten Libya'da anlaşmazlığın artması, İran ve Venezuela'dan kaynaklanan arz risklerine yeni bir halka ekledi. Talep tarafında, ABD'de geçen hafta beklenenden daha fazla istihdam artışı olduğunu gösteren rapor, küresel ekonominin korkulan kadar kötü olmayabileceğinin bir işareti olarak görülüyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Libya'daki arz aksaklıkları, küresel büyüme endişelerinin azalması ile birlikte risk varlıklarına iştahın arttığı bir dönemde petrol fiyatlarını yükseltiyor," dedi ve "Petrol şu anda biraz fazla yükselmiş olabilir, ancak aşağı yönlü bir işaret bulmak güç" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü, Mymex piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.5 artarak, Singapur saati ile 12:33'te varil başına 53.39 dolara çıktı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 1.6 yükselerek 63.08 dolardan kapandı ve 5 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.5 yükselerek varil başına 70.66 dolara ulaştı. Kontrat Cuma günü yüzde 1.4 yükselerek 70.34 dolardan kapandı ve haftalık kazancını yüzde 2.9'a yükseltti. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 7.21 dolar primli işlem gördü.