Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol Suudi Arabistan'ın Cuma günü OPEC+ üyeleriyle uzlaşılan miktarın üzerinde, önemli ölçüde bir miktarda üretim kısıntısı taahhüdüyle piyasaları şaşırtmasının ardından yaklaşık 12 haftanın en yükseğine yakın seviyelerden işlem gördü.

New York'ta işlem gören petrol vadelileri Cuma günü yüzde 1.3 yükselerek haftayı yüzde 7.3 kazançla (Haziran ortasından bu yana en güçlü haftalık yükseliş) tamamlaması sonrasında bir miktar geriledi. Krallık OPEC+ tarafından uzlaşılan miktardan gönüllü olarak günlük 400 bin varil daha az üretmeyi taahhüt ederek grubun günlük toplam kısıntısını 2.1 milyon varile taşıdı.

Goldman Sachs Group Inc. söz konusu adımın ardından 2020 için Brent petrol tahminini yükseltti.

Singapur'da Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, “OPEC+ kararı ham petrol fiyatları için tabanı biraz yükseltebilir. Ancak Viyana anlaşmasından zaman geçtikçe petrol piyasasının dikkatinin ABD – Çin ticaret savaşına dönmesi doğal olacak.” dedi.

Nymex'te işlem gören Ocak vadeli WTI petrol kontratları New York saatiyle 11:32'de 30 cent düşüşle (yüzde 0.5) varili 58.90 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü 59.20 dolar ile 17 Eylül'den beri en yüksek seviyesinden kapattı.

Londra'da işlem gören Şubat vadeli Brent petrol kontratları 19 cent düşüşle (yüzde 0.3) varili 64.20 dolardan alıcı buldu. Kontrat Cuma günü yüzde 1.6 yükselerek haftayı yüzde 3.1 artışla tamamladı.