Advertisement

Asya hisse senetleri, önemli merkez bankalarının toplantıları öncesinde, ABD – Çin tarifelerinin devreye gireceği tarihin yaklaşmasıyla haftaya cansız bir başlangıç yaptı. ABD Hazine tahvilleri Cuma günkü düşüşleri ardından fazla değişmedi.

Tokyo, Sydney ve Seul hisseleri yükselirken Hong Kong ve Şanghay hisseleri S&P 500 Endeks vadelilerinin düşmesiyle kazançlarını geri verdi. Yatırımcılar ABD'nin Çin mallarına yönelik 15 Aralık'ta planladığı tarife planına devam edip etmeyeceğine dair gelişmeleri bekliyor. Hafta sonu gelen veriler düşen Çin ihracatının büyüme üzerindeki risklerini gösterdi. S&P 500 Endeksi, Ocak'tan beri en yüksek seviyesinde gerçekleşen ABD istihdam verisinin açıklandığı Cuma günü yükseldi. ABD Hazine tahvili faizleri yüzde 1.80'i aşmasının ardından fazla değişmedi.

Hisse senetleri geçen hafta dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin kafa karıştırıcı sinyallerin etkisiyle çalkalanmıştı. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow Cuma günü tarafların Pekin'in ABD'den alacağı tarım ürünlerinin miktarı üzerinde anlaşamadığını söylemişti. Çin'in ihracatının Kasım'da yüzde 1.1 düşerken ABD'ye ihracatının yüzde 23 gerilemesi Asya devinin neden ticaret anlaşması isteyeceğinin altını çiziyor.

Moody's Analytics ekonomisti Katrina Ell, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Ufukta yukarı yönlü hiçbir risk yok. Aşağı yönlü ağırlıklı ve ticaret savaşından kaynaklı büyük bir aşağı yönlü risk var.” dedi.

Yatırımcıların odağındaki bir başka konu ise merkez bankaları. Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika toplantıları bu hafta yapılacak. Politika yapıcılar 2020'de daha fazla parasal genişleme görünüp görünmediğine dair ipucu verebilir.

Petrol, Suudi Arabistan'ın OPEC+ üyeleri ile anlaştığı miktarın ötesinde, önemli ölçüde ek üretim kısıntısı taahhüt etmesiyle tetiklenen kazançlarını azalttı.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 13:39'da yüzde 0.5 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
Kospi Endeksi yüzde 0.4 arttı.
Hang Seng Endeksi ve Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 azaldı. Dayanak endeks yüzde Cuma günü yüzde 0.9 tırmandı.

Döviz

Yen dolar karşısında 108.58'de fazla değişmedi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 düşüşle 7.0322'den işlem gördü.
Euro/Dolar paritesi 1.1056'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 1.84'te fazla değişmedi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 3 baz puan tırmanarak yüzde 1.16 oldu.

Emtia

WTI petrolü yüzde 0.5 değer kaybederek varili 58.92 dolar oldu.
Altın ons başına 1,460.40 dolarda yatay seyretti.