Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, birçok ülkenin halen koronavirüsü kontrol altına almakta güçlük çekmesine karşın ekonomilerin kısıtlamalarının ardından açılmaya başlamaları ile birlikte, haftalık kazanç serisini yeniden başlatmaya hazırlanıyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü varil başına 39 doların hafifçe üstüne çıktı ve bu hafta yüzde 8 civarında yükseldi. Önde gelen enerji şirketleri Vitol SA ve Trafigura Group, petrol talebinin Nisan ayındaki kayıplarının ardından hızlı bir şekilde toparlanmakta olduğunu kaydetti. Trafigura talebin virüs öncesi seviyelerin yüzde 90'ına geldiği tahmininde bulundu. ABD'de benzin vadeli kontratları Perşembe günü son üç aydır ilk kez backwardation (uzun vadeli kontratın fiyatının yakın vadeliden düşük olması hali) durumuna geldi. Bu gelişme, ABD'de yaz döneminde araçkullanımının artması ile birlikte arzın sıkışmakta olduğunu işaret ediyor.

Ancak koronavirüsün tekrar yayılmaya başladığına ilişkin işaretler uzun vadeli görünümü bozuyor. Çin'in başkenti Pekin'de trafik, yetkililerin artan vaka sayısı ile başa çıkmaya yönelik mücadelesi ile birlikte hızla azalırken, Teksas dahil bazı ABD eyaletlerinde halen rekor vaka sayıları görülüyor.

Petrol, geçen hafta Nisan ayından beri ilk kez haftalık bazda düşmesinin ardından, talepteki toparlanmanın üretimi kısma çabaları ile bir araya gelmesi ile birlikte yukarı trendini tekrar başlatıyor. OPEC'in üretim kotalarına uymamayı alışanlık haline getiren üyesi Irak, grubun Perşembe günkü toplantısı sonrası bazı OPEC delegelerine göre, bu ay taahhüt ettiği üretim kısıntılarını tam olarak yerine getireceğini ve Mayıs ayındaki kotasından kalan açığı nasıl telafi edeceğinin detaylarında da anlaşmaya vardığını kaydetti.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Bu hafta açık durum şu; virüste olası ikinci dalga hükümetlerin tekrar kısıtlama uygulamalarına dönmesine neden olmayacak," dedi ve "Piyasa, OPEC + koalisyonunun arz kısıntıları konusunda oldukça emin" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.3 yükseldikten sonra yüzde 1 değer kazanarak Singapur saati ile 12:02'de varil başına 39.22 dolara tırmandı. ABD gösterge petrolü, Mayıs ayında yüzde 88 sıçradıktan sonra Haziran ayında şimdiye dek yüzde 11 civarında yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 2 değer kazandıktan sonra yüzde 0.9 yükselerek varil başına 41.89 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrol bu hafta yüzde 8 civarında yükseldi. Ağustos vadeli kontrat Kasım kontratından sadece 6 sent daha ucuz. Bu fark geçen haftanın sonunda 87 sent seviyesindeydi. Contango (backwardation durumunun tersi) olarak adlandırılan bu farkın azalması arz fazlasının daralmakta olduğunu işaret ediyor.