Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin'in sınırlı ticaret anlaşmasını yakında imzalayacakları beklentileri ve analistlerin ABD'de ham petrol stoklarının son beş haftada ilk kez gerileyeceğine ilişkin tahminleri ile birlikte kazançlarını varil başına 58 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yatay seyretti. Çin Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Çin ve ABD'den yetkililerin Salı günü Pekin saati ile sabah yaptıkları telefon görüşmesinde, ilgili konuları uygun bir şekilde çözüme kavuşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve ticaret anlaşmasının ilk fazı için kalan konular üzerinde temasta kalma konusunda anlaştıklarını duyurdu. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 939,000 varil düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına çözüm bulunabileceğine ilişkin artan umutlarla Ekim ayı başından beri yükseliyor. Ancak yatırımcılar müzakerelerin daha ne kadar süreceği konusunda artan bir şekilde bıkkınlık hissediyor. Petrol piyasasına yeni bir yön verebilecek diğer önemli bir olayın ise OPEC ve ortaklarının gelecek hafta Viyana'da düzenleyecekleri toplantı olduğu kaydediliyor. Petrol üreticileri bu toplantıda üretim kısıntılarını daha da artırıp artırmamayı görüşecek.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "ABD ile Çin arasında resmi bir anlaşmaya varılması ne kadar uzarsa, piyasa bekleyişleri o denli bozulacak," dedi ve "Hem Brent hem de WTI'da tavan seviyelere yaklaşıyoruz. Bu da yukarı hareketlerin sınırlı olacağını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Singapur saati ile 11:28'de varil başına 57.98 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 24 sent yükselerek 58.01 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.4 tırmandıktan sonra 1 sent düşerek varil başına 63.64 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.66 dolar primli işlem gördü.