Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın piyasaya destek vermek için Suudi Arabistan ve Rusya ile görüşme çabasının tarihinin en kötü çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştiren petrole destek sağlayamaması ile birlik varil başına 20 dolar civarına kök saldı.

Vadeli petrol kontratları yılın ilk üç aylık döneminde, koronavirüs salgınının talebi yerle bir etmesi ve dünyanın en büyük petrol üreticilerinin piyasaları petrole boğmasının etkisi ile yüzde 66 düştü. Trump'ın fiyatlardaki çöküşü Rusya ve Suudi Arabistan ile görüştüğünü ve Moskova ve Krallık'ın bir çözüm bulmak için "bir araya geleceklerini" söylemesi de fiyatlara fazla bir destek sağlamadı. Goldman Sachs Group Inc., üretimi kısma konusundaki bir anlaşmanın muhtemelen çok geç kaldığını ve tüketimdeki düşüşü karşılamakta çok düşük kalacağını kaydetti.

Sektörün önde gelen analistlerine göre, petrol için görünümün korkunç olduğunu ve petrolün felaket bir Nisan ayı ile karşı karşı olabileceğini kaydediyorlar. Irak bu ay üretimini artırma taahhüdünde bulunurken, ABD'de özel sektörün açıkladığı veriler, ülkede ham petrol stoklarının 2017'den beri en büyük haftalık artışını gerçekleştirdiğini işaret ediyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. analisti Howie Lee, "Müzakere olasılığı aşırı kötü durumdaki piyasaya biraz olsun umut ışığı veriyor," dedi ve "Bunun ne denli güçlü bir yönlendirici olabileceği konusunda çok fazla belirsizlik var, ancak fiyatların çöküş öncesi seviyelerine yükselebilmesi için üretim kısıntılarından fazlası gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 8 sent yükselerek Singapur saati ile 12:04'te varil başına 20.56 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 44 sent kadar düştü. Kontrat Salı günü yüzde 1.9 düşerek 20.48 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay yüzde 54 düştü.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün 7 sent düştükten sonra yüzde 2 düşerek 25.83 dolara indi.