Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının ultra genişlemeci parasal teşviklerini devam ettirmemek için hiçbir nedenleri bulunmazken ABD’de artan enflasyona rağmen Fed’in varlık alımını azaltmayı düşünmediklerini söylemesi de AMB için destekleyici oldu.

Avrupa’nın aşılama çalışmalarına ABD’den daha sonra başlamasıyla çift dipli resesyondan çıkması da yeni yeni gerçekleşmeye başladı.

AXA Yatırım Müdürü Gilles Moecc ise perşembe günü gerçekleşecek AMB toplantısıyla ilgili “Fed’den gelen son işaretler muhtemelen AMB’yi destekleyici oldu. Toplantıda bir sürpriz beklemiyorum ve onların da riske gireceğini düşünmüyorum” dedi.

AMB yetkilileri de bir sürpriz yapma niyetinde değiller. Güvercin Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta da 20 milyar euro değerindeki varlık alım programını yavaşlatmak için bir sebep olmadığını söyledi.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann gibi daha şahin yetkililer ise çoğunlukla konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındılar.

Bloomberg Ekonomisti David Powell ise “Politika yapıcıların Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na üç ay daha devam etmelerini bekliyoruz” dedi.

ABD enflasyonunun perşembe günü açıklanacak Mayıs ayı verisiyle birlikte yüzde 4,7 olması beklenirken Euro bölgesinin enflasyonu AMB’nin tahminlerinin çok az üzerinde yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.

Politika yapıcıların Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na üç ay daha devam etmelerini bekliyoruz.

“Enflasyon ve ücret baskının yakın zamanda artacağını düşünmüyorum” diyen Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, ABD’de riskin daha büyük olduğunu ama orada bile ücret baskısının kendi kendine oluşamayacağını söyledi.

Yatırımcılar AMB’nin varlık alım programını en erken Eylül’de azaltmaya başlamasını, faizlerin ise 2023’e kadar bu seviyelerde tutulmasını bekliyor.