Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Altın, Fed'e ilişkin beklentilerden olumsuz etkileniyor ve diğer değerli metalleri de aşağı çekiyor.

Altın fiyatları son beş günde dördüncü kez düştü ve Kasım ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlar, ABD merkez bankası Fed'in bu ay faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentiler sonucu doların değer kazanmasının etkisi ile düştü.

Spot altın, yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 11:20'de ons başına 1,228.04 dolara indi. Metal bu hafta yüzde 2.3 düştü ve bir ay süren yükselişini sonlandırdı.

MKS (Switzerland) SA değerli metaller traderı Tim Brown, "Değerli metallerde, doların Mart'ta faiz indirimine yönelik piyasa beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte bir kıyım var," dedi ve fiyatların 1,228 dolar civarındaki desteğin altına gerilediğini sözlerine ekledi.

ABD'de hükümet politikasına ilişkin belirsizlik ve Avrupa'da yaklaşan seçimler ortamında altının bu yılki yükselişi, Fed yetkililerinden bu hafta art arda gelen bu ay faiz artırımına gidilebileceğine ilişkin işaretlerin ardından tersine döndü. Traderlar şimdi, 15 Mart'taki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımı olasılığını yüzde 88 oalrak görüyor. Fed Başkanı Janet Yellen bu akşsam TSİ 21:00'de Chicago'da bir konuşma yapacak.

Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın 2017 yılının büyük bölümü sahip olduğu ivmenin bir kısmını nihayet kaybetti," dedi.

Spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 17.7285 dolara indi ve bu haftanın kaybını yüzde 3.5'e çıkardı.

Platin yüzde 0.2 yükselerek bu haftanın kaybını yüzde 3.7'ye daralttı.

Palladyum fazla değişmedi.

(15:10'da güncellendi)