Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, OPEC ve müttefiklerinin, küresel ham petrol stoklarının yüksek kalmaya devam etmesi durumunda, Haziran'da sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasını uzatabileceklerini söyledi.

Al-Falih, Washington'da Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Üretim kısıntıları, eğer stoklar beş yılın ortalamasının üzerinde kalırsa, piyasalar halen görünüm konusunda güven duymazlarsa, firmalar ve yatırımcıların küresel petrol endüstrisinin sağlığı konusunda iyi hissettiklerini görmezsek, uzatılacaktır" dedi ve "Onlara petrol endüstrisini tekrar sağlıklı bir duruma getirene kadar ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini vermek istiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), 25 Mayıs'ta topalanarak, tüm dünyada enerji ihracatçısı ülkelerin ekonomilerini sarsan fiyatlardaki sert düşüşü önlemeyi amaçlayan üretim kısıntılarını sürdürüp sürdürmemeye karar verecek. Al-Falih, bu stratejinin küresel piyasalraı "doğru yönde" hareket ettirdiğini ve temel göstergelerin kaydadeğer bir şekilde iyileştiğini sözlerine ekledi.

Şimdiye dek üretimkısıntılarının yükünün önemli bölümünü üstlenen Suddi Arabistan, Şubat ayında üretimi günlük 10.011 milyon varil ile anlaşmadaki sınırın altına çekti. OPEC'in Şubat ayı üretimi günlük referans seviyesinin 1.39 milyon varil altında kaldı.