Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, bazı OPEC üyelerinin, yüksek seviyelerdeki küresel stokların azaltılması için zaman gerektiğini kaydederek, üretimkısıntısı anlaşmasının uzatılmasını desteklemeleri ile birlikte varil başına 48 dolar civarında seyrett,.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.2 düştü ve Cuma günkü yüzde 0.6'lık kazancının bir kısmını geri verdi.Beş OPEC üreticisi ve OPEC dışından Umman, arz kısıntısı anlaşmasının Haziran'ın ötesine uzatılmasını desteklediklerini kaydederken, Kuveyt, bu zatmanın altı ay için olması gerektiğini belirtti. Rusya bu konuda karar vermek için zaman ihtiyaç olduğunu belirtti. Libya'da, ülkenin en büyük petrol terminalinden, bu ayın başında çatışmalardan dolayı kapatılmasının ardından, ilk tankere yükleme yapıldı.

Petrol geçen hafta, ABD'de artan stokların Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer üretici ülkelerin üretimkısıntılarını dengelemesinin ardından Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Kuveyt, Cezayir ve Venezuela'nın yanında Rusya ve Umman'ın ilgili bakanlarındna oluşan bir komite geçen haftasonu gerçekleştirdikleri toplantıda, OPEC'e piyasayı gözden geçirme çağrısında bulundu ve Nisan ayında üretimi kısıntılarını uzatmayı önerme kararıaldı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Stoklardaki artışın sürdüğünün ve ABD'de üretimin artmaya devam ettiğinin görülmesi ile birlikte, piyasada çok fazla sabırsızlık var," dedi ve üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılmasını işaret ederek, "Piyasaaçık bir şekilde bunu istiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:15'te varil başına 47.89 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 27 sent yükselerek 47.97 dolardan kapandı vve geçen haftanın kaybını yüzde 1.7'ye daralttı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, değişmeyerek varil başına 50.80 dolarda kaldı. Kontrat 24 sent ya da yüzde 0.5 artarak 50.80 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.90 dolar primli işlem gördü.