Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa hisse senetleri ile birlikte yükseldi ve Salı günü neredeyse tüm varlık sınıflarında görülen keskin kayıpların bir kısmını geri aldı. ABD Hazine tahvilleri zararlarını azalttı ve dolar, Fed'in politika duruşunu yumuşatabileceği spekülasyonu ile düştü.

Standasrd & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları yukarı yönlü açılışı işaret ederken, bankalar ve tekekomünikasyon şirketleri Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti. Apple Inc. hisselerinde dün görülen sert düşüş, tüm önemli ABD endekslerinin Salı günü yüzde 1.5'ten fazla düşmesi ile birlikte, Asya seansında Apple tedarikçilerini sert vurdu. Dolar, MNI'ın Fed'in gelecek ilkbaharda faiz artırımı serisini sonlandırmayı düşündüğünü kaydetmesinin ardından hafifçe geriledi.

Euro, Avrupa Birliği'nin (AB) İtalya'ya ceza uygulamasında ilk adımı atmasının ardından İtalyan hükümetinin bütçe revizyonlarına açık olabileceğine ilişkin haberlerin ardından değer kazandı ve İtalyan tahvilleri güçlendi. Petrol 1 yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Yatırımcı beklentileri, Ekim ayından bu yana piyasaları sarsan volatiliteye karşı hassasiyetini sürdürüyor. Traderlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşı ile uğraşırken, aynı zamanda iki yılın zirvesine çıkan özel sektör tahvil faiz farklarının yatırımcıların borçlanma maliyetlerine ilişkin endişelerini işaret etmesi ile birlikte Trump'ın Fed'i faiz artırımından vazgeçmeye çağırmasını da değerlendiriyorlar. İtalya bütçesine ilişkin uzlaşma ya varılması ve böylelikle piyasalar üzerinde baskı yaratan faktörlerinden birinin ortadan kalkmasına ilişkin iyimser beklenti Avrupa hisse senetlerini destekledi.

UBS Global Wealth Management varlık tahsisi başkanı Jason Draho, "Satış dalgasının ve boğa piyasası düzeltmesinin, daha cazip hale gelen değerlemelerle birlikte, biraz abartılı olduğunu düşünüyoruz," dedi ve "Piyasaların artık büyüme ve ticaret risklerinin fiyatlamış olmasından dolayı, küresel hisse senetleri için tavsiyemizi ağırlığı artıra çıkardık" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), yatırımcıların dikkatlerini OPEC'in üretimi düşürme planlarına ilişkin şüphelerden ziyade özel sektör verilerine göre ABD'de geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşen petrol stoklarına çevirmesi ile birlikte düşüşünü varil başına 54 dolar civarında durdurdu. Gelişen piyasa hisse senetleri ve paraları sakin seyretti. Bitcoin son satış dalgasının ardından yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günkü Şükran Günü tatili nedeniyle kısa bir işlem haftası içindeyiz. Buna ek olarak, Şükran Günü'nden bir gün sonraki Kara Cuma, ABD'de tatil alışveriş sezonunun geleneksel olarak başlatacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:51'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1408 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 113.00 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2809 seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.07'ye çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.37 seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.395 seviyesine tırmandı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz farkı  15 baz puan düşerek 3.1181 yüzde puanı ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.8 ile yedi haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 54.41 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.7 yükselerek ton başına 6,228.00 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.2 tırmanarak ons başına 1,223.78 dolara çıktı.

(15:55'te güncellendi)