Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine yönelik aşağı yönlü risklerin son dönemde arttığını söyledi ve bu değerlendirme politika yapıcılar arasında faiz indirimi için zeminin güçlenmesine neden oldu.

Powell Salı günü New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Ticaret konusunda görünürdeki ilerlemenin daha büyük bir belirsizliğe dönüşmesi ve gelen verilerin küresel ekonominin gücüne ilişkin endişelerin yeniden artmasına neden olması ile birlikte, ters akıntılar tekrar ortaya çıktı" dedi.

Powell, "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) birçok üyesi, daha genişlemeci bir para politikasına için zeminin güçlendiği görüşünü savunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Powell'ın bu yorumları, geçen hafta FOMC toplantısının ardından yaptığı konuşmanın bir benzeriydi ve Fed Başkanı katılımcıların sorularını almadan önce bu noktanın altını çizdi.

Powell, "Bugün burada para politikasına ilişkin söyleyeceğim şeylerin geçen hafta verdiğim mesaj ile uyumlu olması niyetlenmektedir" dedi.

ABD'de hisse senetleri, Powell'ın konuşmasının ardından düşük seviyelerden sıçradı, ancak daha sonra daha da düştü. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi tekrar yüzde 2'nin altına geriledi.

Powell ve çalışma arkadaşlarının, ticaret anlaşmazlıklarının dünya ekonomisinin görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte önümüzdeki aylarda faiz indirimine gideceklerine ilişkin bir görüş birliği oluşuyor. Bu, yatırımcıların ve analistlerin beklediği ve Trump'un yüksek sesle talep ettiği bir adım.

(güncellendi)