Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu Ray Dalio, merkez bankalarının küresel ekonomiyi kurtarmak için para basmalarından dolayı yatırımcıların şu anda ve belki yıllar boyunca hazine tahvili tutması için "deli" olması gerektiğini söyledi.

Ünlü fon yöneticisi Çarşamba günkü Bloomberg Invest Talks'ta yaptığı değerlendirmede "Bu dönem, 1930 - 1945 dönemi gibi, tahvil tutmak için bayağı deli olmanızı gerektiren bir dönem. Size faiz vermeyen veya negatif faiz veren bir tahvil tutuyorsanız ve çok fazla para üretiyorlarsa, bu tahvili neden tutarsınız ki?" dedi.

Tüm dünyada merkez bankaları koronavirüs resesyonunun depresyona dönüşmemesi için kilit önemde bir rol oynuyorlar. Fed, şimdiden bilançosunu Şubat sonuna kıyasla neredeyse yüzde 50 şişirerek 6 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıkarmış durumda. ABD, Avrupa ve Asya'dan daha da fazlası gelebilir. Şimdiye kadar Fed'in tahvil alımları Hazine tahvili faizlerini aşağı çekti.

Dalio, tahvilleri sevmemesine karşın hükümetlerin gelir ve harcamalarda pandemi kaynaklı çöküşü telafi etmek için parasal cephanesinin tamamını devreye sokması gerektiğini düşünüyor. Ekonomistlerin resesyonun süresi ve şiddeti konusunda fikir ayrılığı yaşıyor olmasına karşın Dalio başka türlü düşünüyor.

"Küresel ekonomide doldurulması gereken 20 trilyon dolarlık bir boşluk varken elde seçenek olmadığını" söyleyen Dalio, "Bunu yapmazsanız sonuçları çok büyük olur." dedi.