Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere ekonomisi koronavirüs pandemisi nedeniyle raydan çıkma riskiyle karşı karşıyayken milyonlarca işletme ve pozisyonu kış krizinden kurtaracak planını ortaya koydu.

Maliye Bakanlığı tarafından İngiltere parlamentosunda yapılan acil bir açıklamada yarı zamanlı çalışan vatandaşların ücretlerini desteklemek için altı aylık bir destek planına değinildi.

Kovid kısıtlamalarından etkilenmiş olan şirketlere yönelik krediler uzatıldı. Geri ödemeler için ek esneklikler getirildi. Ayrıca paketin içinde otelcilik ve turizm sektörleri için yüzde 5'e indirilen katma değer vergisinin uzatılması bulunuyor. Serbest meslek sahipleri için yeni destekler mevcut.

Ekonomistler -ve Maliye Bakanı- Perşembe günkü paket ile ilgili olarak, bazı pozisyonların kurtarılacağı ancak daha cömert olan mevcut program bittiğinde gelecek işten çıkarma dalgasını durdurmayacağı uyarısında bulundular.

Investec Bank Plc baş ekonomisti Philip Shaw, telefon mülakatında, "Sihirli bir değnek sallayıp işsizliğin artık yükselmemesini sağlayamazsınız. Önlemler hükümetin ekonominin uçurumdan düşmesini engellemesi için makul bir orta yol." dedi.

Sunak, Kovid-19 ile ilgili karamsar bir tablo çizerek, hastalığın ve kısıtlamaların büyük bir ihtimalle en azından bir altı ay daha süreceğini söyledi.