Advertisement

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, et ithalatına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. 

Fakıbaba, et ithalatı konularına ilişkin, Sırbistan'dan şu ana kadar et alınmadığı bilgisini verdi ve "Et ithalatı bana da doğru gelmiyor. En çok beni üzüyor ama mecbur kalındığında en doğru işleri yapmak zorundayız. 2018'de karkas et almayacağız. Direkt canlı hayvan alıp kesimlerini burada yapacağız. 2018 yılını 'buzağılar ölmesin' yılı olarak ilan ediyoruz" diye konuştu.

Fakıbaba ayrıca besilikten ziyade düve hayvan ithalatı için çalışma yaptıklarını söyledi. Bakan Fakıbaba, "1 milyon düveyi ülkemize kazandırdığımızda et ithalatı problememiz olmayacak" dedi. 

İthal etin kesim şartları ve kalitesine yönelik eleştirilere de cevap veren Fakıbaba, "İthal edilen eti ben de eşim de çocuğum da yiyoruz. İçiniz rahat olsun" ifadelerini kullandı.

"KURAKLIK NEDENİYLE ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR"

Her ay kuraklıkla ilgili olarak koordinasyon kurulundan günlük veri ve bilgi akışının sağlandığını belirten Fakıbaba, son yılların en kurak döneimin yaşandığının altını çizdi. 

Son 44 yılın en kurak kışının yaşandığını kaydeden Fakıbaba, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da tarımsal kuraklık seviyesine gelinmese de gelebilme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Fakıbaba, "Buralarda ürün değişikliğine geçebiliriz. Susuzluğa dayanıklı ürünlere geçebiliriz. Orta ve uzun vadede su kaynaklarını çok iyi kullanmamız gerek. Kuraklık sigortası kapsamında TARSİM sigortası üreticilerimizin zararlarını karşılayacak, buralara başvurulsun" dedi.

Tarım desteklerini Nisan ve Ekim olmak üzere yılda iki kez gerçekleştireceklerini hatırlatan Fakıbaba, "Bu yıl bazı aksaklıklar olabilir ama destekler hasat ve ekim zamanında yapılacak, böylelikle çiftçimizi ekerken tefeciye muhtaç etmeyeceğiz" dedi.

Fakıbaba, "Şuan Bakanlığımızda 63 yem desteklemesi var, bunları daha sadeleştirip çiftçimizin önünü açabilecek neler yapabiliriz diye çalışıyoruz" ifadelerini kaydetti.