Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020 yılı para ve kur politikası metnini yayımladı, Para Politikası Kurulu'nun 2020 yılında 12 toplantı yapacağı belirtildi.

Enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunurken "Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır. Enflasyonun hedeflerden belirgin olarak saptığı dönemlerde TCMB’nin Enflasyon Raporlarında yayımladığı  enflasyon  tahminleri  ara  hedef  işlevini  görmektedir.  Dolayısıyla  enflasyonun gelecek dönemdeki seyri konusunda iktisadi birimlere rehberlik etmesi öngörülen değerler, kısa vadede  enflasyon  tahminleri,  orta  vadede  ise  enflasyon  hedefleridir.2019  yılı Ekim  ayı Enflasyon Raporunda yayımlanan dezenflasyon patikası ile enflasyonun, öncelikle tek hanelere indirilmesi; daha sonra ise kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması hedeflenmektedir." ifadesine yer verildi.

"KUR HAREKETLERİNİN RİSK OLUŞTURMASINA KAYITSIZ KALINMAYACAK"

Metinde dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasının devam edeceği vurgulanırken Döviz  kurunun  iktisadi  temellerden  belirgin  şekilde  kopması  ve  döviz  kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi veya finansal istikrara dair risk oluşturması halinde TCMB'nin bu duruma kayıtsız kalmayacağı ve sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi vereceği dile getirildi.

2020 yılında fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda TCMB'nin elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edeceği ifade edildi.

TEMKİNLİ DURUŞ VURGUSU

Son dönemde enflasyon dinamiklerinde önemli bir iyileşme kaydedildiği belirtilerek "Türkiye’de enflasyon oranı akran ülkelere kıyasla halen yüksek seyretmektedir. Enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirebilmek için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığı, ülke risk priminin ve uzun vadeli faizlerin gerilemesiaçısından büyük önem taşımaktadır. TCMB’nin amacı enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında da nihai hedef olan yüzde 5’e düşürmektir."

Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi;

TCMB’nin  temel  amacı  fiyat  istikrarını  sağlamaktır.  TCMB,  fiyat  istikrarı  temel  amacı doğrultusunda  elindeki  bütün  araçları  kullanmaktadır.  Para  politikası  kararları,  enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak oluşturulmaktadır. TCMB, fiyat istikrarı açısından tamamlayıcı bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam ederken, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alanveri odaklı bir yaklaşım ile hareket edecektir.

Para politikasındaki kararlı duruş fiyat istikrarı açısından bir ön koşul olmakla birlikte enflasyonla mücadele deneyimimiz, fiyat istikrarı yolunda para politikasının tek başına yeterli olmayacağını göstermiştir.  Enflasyonla  mücadelede  toplumsal  mutabakat  ve  ortak  bir  çabanın  önemi büyüktür. Bu nedenle, tüm paydaşları içeren bütüncül bir çabaya ihtiyaç vardır. Uygun bir parasal ve mali duruşun yanında, enflasyondaki düşüşü geciktiren veya zorlaştıran yapısal katılıkların azaltılması önem taşımaktadır. Enflasyondaki katılık ve oynaklıkları azaltacak yapısal reformlara devam edilmesi fiyat istikrarına ve toplumsal refaha önemli katkıda bulunacaktır.

Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi ve ekonominin dengeli, sürdürülebilir bir büyüme patikasına yönlendirilebilmesi için maliye politikasında da disiplinin devamlılığı esastır. Mali disiplinin sürdürülmesi Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı duyarlılığını azaltan temel unsurlardan biri olmuştur.

Küresel  belirsizliklerin  yüksek  olduğu  mevcut  konjonktürde,  bu  kazanımların korunarak daha da ileriye götürülmesi önem taşımaktadır. Yasası gereği fiyat istikrarına odaklanmış bir merkez bankası, bütçe ve maliye politikası gelişmelerini yakından takip etmek ve  gerektiğinde  bu  politikaların  enflasyon  üzerindeki  yansımalarına  tepki  vermek durumundadır. Dolayısıyla, maliye politikasına ilişkin gelişmeler enflasyon görünümüne etkileri bakımından önümüzdeki dönemde de yakından takip edilmeye devam edecektir.