Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yabancı kurumların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni döneme dair yapmış olduğu açıklamaların ardından Türk Lirası pozisyonlarındaki güncelleme devam ediyor.

Son güncelleme TD Securities'ten geldi. Kurum 7,13 hedef seviyesiyle Dolar/TL 'de kısa pozisyon önerdi. Giriş seviyesi 7,7241 olan pozisyonda zarar kes seviyesi 8,10 olarak belirlendi. 1 haftalık repo faizinin 575 baz puanla yüzde 16'ya çıkmasını bekleyen kurum pozisyonları açısından temel riskin TCMB'nin gelecek hafta yapılacak toplantıda beklentileri karşılamaması olasılığı olduğunu söyledi.

Kurumun notunda “Geçmiş yıllardaki deneyimlerimiz liradaki dalgalanmaların her yöne doğru çok keskin olabileceğini gösterdi. Ama bize göre dolar/TL'de oluşan ivme azalabilir ve doğru şartlar altında kur 7’nin de altına inebilir” değerlendirmeleri yer aldı.

TD Securities'ten önce SocGen ve Citi gibi kurumlardan Türk Lirası lehine güncellemeler gelmişti.

Societe Generale, TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda gerçekleştirilen atamalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen son mesajların ardından Dolar/TL ve Euro/TL ’de kısa spot pozisyon tavsiye etmişti. Stratejist Phoenix Kalen tarafından kaleme alınan rapora göre kurum, dolar/TL’de 6,92 seviyesini hedeflediğini açıklamıştı.

Citigroup da Türk Lirası varlıklarıyla ilgili değerlendirme yayınlayarak pozisyonunu güncelledi.

Citi stratejisti Louis Costa'nın hazırladığı notta "Önceki notlarımızda daha ortodoks politika duruşu konusunda ikna edici olması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın daha somut adımlar atması gerektiğini belirtmiştik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni TCMB'nin ortodoks politikalarını temin eden ve enflasyon dinamiklerinde istikrarı sağlamak için 'acı reçete' mesajı verdiği açıklamalarıyla bu sinyalin geldiğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'dan ekonomide yeni dönem vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ekonomide yeni dönem vurgusu yaparak, büyüme, istikrar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da vurguladı.

Erdoğan, "Ülkemizi riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Makro ekonomik isitkrarı tahkim edeceğiz. İş ve yatırım ortamını daha cazip hale getirmek istiyoruz. Ekonomi yönetimi uluslararası yatırımcılarla yakın temas halinde olacak. Bu yatırımcılarla bir dizi toplantılar yaparak bizzat anlatacağız. Yapısal reformlar sürecek." ifadelerini kullandı.