Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yabancı kurumlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide yeni dönem açıklamaları sonrasında Türk Lirası ile ilgili pozisyonlarını pozitif yönde revize etmeye başladı.

Societe Generale'nin ardından Citigroup da Türk Lirası varlıklarıyla ilgili değerlendirme yayınlayarak pozisyonunu güncelledi.

Citi stratejisti Louis Costa'nın hazırladığı notta "Önceki notlarımızda daha ortodoks politika duruşu konusunda ikna edici olması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın daha somut adımlar atması gerektiğini belirtmiştik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni TCMB'nin ortodoks politikalarını temin eden ve enflasyon dinamiklerinde istikrarı sağlamak için 'acı reçete' mesajı verdiği açıklamalarıyla bu sinyalin geldiğini düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Notta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hiç bu kadar 'şahin' bir konuşma yapmadığı belirtildi.

Kurum bu değerlendirmelerinin ardından TL, Türk tahvilleri ve CDS'leri ile ilgili pozisyonunu pozitif yönde güncellediğini belirtti.

Erdoğan'dan ekonomide yeni dönem vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ekonomide yeni dönem vurgusu yaparak, büyüme, istikrar ve istihdam odaklı bir seferberlik başlatılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da vurguladı.

Erdoğan, "Ülkemizi riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Makro ekonomik isitkrarı tahkim edeceğiz. İş ve yatırım ortamını daha cazip hale getirmek istiyoruz. Ekonomi yönetimi uluslararası yatırımcılarla yakın temas halinde olacak. Bu yatırımcılarla bir dizi toplantılar yaparak bizzat anlatacağız. Yapısal reformlar sürecek." ifadelerini kullandı.

3. çeyrekte Dolar/TL 'de en iyi tahminleri Citi yaptı

Bloomberg'in veri setine göre yılın üçüncü çeyreği itibariyle en iyi dolar/TL tahmini yapan kurum Citigroup oldu.

Bloomberg, kur tahmininde kurumları 3 kritere göre değerlendiriyor. Bunların başında hata payı geliyor. Tahminin zamanlaması ve yön sinyalinin kesinliği de dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Hesaplamada hata payının toplam skora katkısı yüzde 60 olurken, zamanlamanın yüzde 30, yön sinyalinin de yüzde 10'u değerlendirmeye alınıyor.