Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında ekonomide yeni döneme ilişkin çok önemli mesajlar verdi. Toplantıda Erdoğan istifa eden Berat Albayrak'a da teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın atacakları her adımda kendilerinin yanında olduğunu da vurguladı.

Erdoğan, sürdürülebilir ve güçlü büyümenin yolunun istihdam artışının, fiyat istikrarının ve enflasyonun kontrol altında tutulmasından geçtiğini söylerken, “Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türk Lirası'nda hızlı bir değer kazancı görüldü. Açıklamaların ardından Türk Lirası'nın dolar karşısındaki kazancı yüzde 3'ü aştı.

Erdoğan toplantıda ekonomide yeni döneme dair şu mesajları verdi:

Önceki bakanımız sayın Berat Albayrak'a hizmetleri için teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi kendisi geçtiğimiz hafta sağlık sorunları nedeniyle affını istedi. Biz de görevden affını kabul ettik. Bu vesileyle sayın Lütfi Elvan'a da başarılar diliyorum.

Kabine değişikliği yok

Tabii bununla birlikte kabine değişikliği gibi spekülasyonların da döndüğü bir süreç başlatılmak istendi. Ancak Tayyip Erdoğan kalemşörlerin lafıyla hareket etmez. Siz yazacaksınız, ya da televizyonlarda konuşacaksınız biz de ona göre mi heraket edeceğiz? Biz buralara makalelerle gelmedik. Tam aksine kalemşörlerle savaşa savaşa bu makama geldik. Milletimizle geldik.

"Uluslararası yatırımcılarla toplantılar yapacağız"

Ülkemizi riski az, güveni yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlıyız. Makro ekonomik isitkrarı tahkim edeceğiz. İş ve yatırım ortamını daha cazip hale getirmek istiyoruz. Ekonomi yönetimi uluslararası yatırımcılarla yakın temas halinde olacak. Bu yatırımcılarla bir dizi toplantılar yaparak bizzat anlatacağız. Yapısal reformlar sürecek.

Önümüzdeki dönemde ekonomi politikalarında güven ve kredibilite kazanımlarına daha fazla odaklanacak, ülke risk primini düşüreceğiz. Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası'ndan yana kullanmalarını istiyorum. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da TL’ye olan güveni artırmaktan geçiyor.

Yeni bir istikrar, büyüme ve istihdam odaklı seferberlik başlatıyoruz. Ekonomide sıkıntılarımız elbette var ama karşımızdaki göstergeler de umut verici.

Enflasyonu tek haneye indirmekte kararlıyız

Hazine ve Maliye Bakanımızın ve Merkez Bankası'nın yeni başkanının, enflasyon hedeflemesini ve para politikası araçlarını, temel yaklaşımlarımıza uygun şekilde, şeffaf, öngörülebilir, istikrarlı bir seviyeye en kısa sürede getireceklerine inanıyorum.

En kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmeye kararlıyız.

Yatırım yapıldığında en yüksek ve güvenli kazancın sağlanacağı ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini tüm dünyaya göstereceğiz.

Unutmayın faiz sebep, enflasyon neticedir. Biz bunu aşacağız. Hedeflerimize ulaşmakta kararlıyız. Vatandaşımızın satın alma gücünü korumak, gelir dağılımını daha da iyileştirmek buna bağlıdır ve bunu başaracağız.