Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Bu hafta Türk Lirası cinsinden varlıkları destekleyen yoğun ekonomi gündemiyle birlikte sert düşüşünü sürdüren Dolar/TL kurunda işlem aralığı da arttı.

Gün içi seviyelere bakıldığında kurda görülen en yüksek ile en düşük seviyeler arasındaki fark, Pazartesi günü yüzde 5.5 ile Mart 2019'dan beri zirve gördü.

Yüksek volatilitenin sürmesiyle birlikte takip eden günlerde de geniş işlem aralıkları devam etti. Salı günü yüzde 4, Çarşamba günü yüzde 5.4 oldu.

Grafikte yeşil çizgiyle temsil edilen beş günlük hareketli ortalamalara bakıldığında artış net bir şekilde görülüyor.

Kurda 5 günlük tepe-dip farkı yüzde 10

Geçen haftayı 8.5153'ten kapatan kur bu hafta kademeli olarak geri çekilerek 8 seviyesinin altına indi. Bugün 7.6844'e kadar çekilen dolar/TL'de düşüş, Cuma günkü 7.71'lik gün içi tepe noktasından beri yüzde 10'u buldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırmasına ilişkin dünkü açıklaması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında ekonomiye dair verdiği mesajlar Türk Lirası cinsi varlıkları destekledi.

Sert hareketlerle birlikte volatilite yükseldi

Kurda yaşanan sert hareketler beraberinde volatilitede artış getirdi. Kurda 1 aylık zımni volalite günlük kapanış fiyatlarına göre 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Ayrıca 3 aylık ima edilen volatilite yüzde 22.36'dan yüzde 21.59'a gerilerken, 3 yılık tarihi volatilite yüzde 12.81'den yüzde 14.16'ya yükseldi.

Merkez Bankası beklentileri fiyatlamada etkili

Yoğun ekonomi gündemiyle geçen haftanın ardından piyasada dikkatler Merkez Bankası'na döndü. Banka gelecek hafta Perşembe günü politika toplantısını yapacak. Ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarının piyasadaki faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesi fiyatlamada etkili oluyor.

Ayrıca, Avrupa'daki yaz saati uygulamasından dolayı 14.00'ten 15:00'e kayan bir haftalık dolar/TL opsiyonlarının süresi PPK toplantısının açıklama saatini de kapsıyor.