Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal paylaşım platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, kendisi ve eşi Melania Trump'ın Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Trump,, "karantina ve tedavi sürecine hemen" başlayacaklarını duyurdu.

ABD'de seçimlere sayılı gün kala Trump'ın korona virüse yakalanması seçim sonuçları ve piyasalar üzerinde şok etkisi yarattı.

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Trump'ın durumunun kötü olması durumunda Başkan Yardımcısı Mike Pence'in devreye girebileceği bu durumun da Joe Biden'in lehine olabileceğini söyledi.

Köni ayrıca, "Bazı eyaletler var, mesela Georgia’da Trump artı 1 puan öndeydi ve Florida çok önemliydi. Trump şimdi buraları ziyaret edemeyecek. Ziyaretleri yapamayacağından hızlı bir düşüş yaşayabilir. Eğer ayağa kalkamazsa Amerika bütün gücünü iyileştirmek için kullanacaktır. Onun yerine herhalde Mike Pence sisteme girer. ABD’de reaksiyonları da ortaya çıkmaya başlar. Demokratlar, 'korona virüse dikkat etmedi başına bunlar geldi diye' yüklenecektir" dedi.

Seçimin etkilenmeyeceğini söyleyen Köni, öyle bir durumda Mike Pence’in ileri sürülebileceğini söyledi. Köni, "Bu kaybetmeleri demektir. Çünkü sistem Trump’ın beyazlara yaklaşımı ile ayakta kalıyordu. Eğer seçim tehlikeye girerse Pentagon devreye girer, 'Başkan hasta, kımıldayamıyor, ulusal güvenlik sorunu var, diye' sistem bir şekilde götürülür. Trump’ın bu durumu nedeniyle seçim yapılırsa Biden seçimi alır. Fox News Trump’a destek veriyor, bir şekilde Trump’ı konuştururlar. Eğer konuşamayacak bir durumda olursa Pence devreye girer. Demokratlar seçimi alır" diye ekledi.

"ABD doları ve altının kötü performans göstereceğini düşünmüyorum"

Trump'ın virüse yakalanmasının piyasalar üzerindeki etkisini değerlendiren Qanda Asia Pacific Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, "Piyasalarda tepki devam edecek. ABD dolarının değerinin arttığını söyleyebiliriz. Altının değerinin arttığını görebiliriz. ABD Hazine tahvil faizlerinin de aşağı gittiğini görebiliriz. Gelişen piyasaların para birimlerinin ve G10 para birimlerinin satıldığını görebiliriz. Genel olarak herkes riske karşı pozisyon alacaktır. Trump hızlı bir şekilde toparlanacak olursa seçmelerinin fikirleri değişebilir. O zaman seçmenleri çoğu Cumhuriyetçilere kayabilir. Tabii ki piyasalarda büyük belirsizlik var. Ben herhangi bir şekilde ABD dolarının ve altının kötü bir performans göstereceğini düşünmüyorum. Gelişen piyasalarda altının performans göstermesini bekliyorum" dedi.

Halley ayrıca, "Piyasalar zaten Biden’in zaferini fiyatlamış durumda. Çünkü kendisi biraz senaryoyu değiştirebilecek bir kişi. Ben Trump’ın zaferinin piyasalar karşısında iyi karşılanacağını düşünmüyorum" diye ekledi.