Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Teknoloji TÜİK'ten bilişim teknolojileri kullanımı araştırması

TÜİK'ten bilişim teknolojileri kullanımı araştırması

  • Girişimlerin internet erişimine sahip olma oranı yüzde 90,9'a çıkarken, internetin en fazla, bankacılık ve finansal hizmetler için kullanıldığı belirlendi

Giriş: 24 Kasım 2010, Çarşamba 11:58
Güncelleme: 24 Kasım 2010, Çarşamba 11:58

ANKARA (A.A) - 24.11.2010 - Girişimlerin internet erişimine sahip olma oranı yüzde 90,9'a çıkarken, internetin en fazla, bankacılık ve finansal hizmetler için kullanıldığı belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanımı Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, bu yılın Ocak ayında, 10 ve daha fazla çalışanı olup da, internet erişimine sahip girişimci oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 2,1 puan artış gösterdi ve yüzde 90,9'a yükseldi.

İnternet erişimi oranı, 250 ve üzerinde çalışanı olan girişimlerde yüzde 98,4'i bulurken, bu oran, 50 ile 249 arasında çalışanı olanlarda yüzde 96,9, 10 ile 49 arası çalışanı olan yüzde 89,7 olarak tespit edildi.

Girişimlerde bilgisayar kullanımı da, yüzde 90,7'den yüzde 92,3'e çıkarken, web sayfası sahiplik oranı da, internet erişimi olan girişimlerde yüzde 58,7'den yüzde 57,8'e geriledi.

TÜİK verilerine göre, 2010 yılı ocak ayında girişimlerin yüzde 90,9'u internet erişiminde genişbant bağlantı kullandı. Girişimlerin yüzde 87,3'ü de, internete erişimde DSL bağlantıyı(ADSL, VDSL vb) tercih etti.

Telefon hattı ile çevirmeli bağlantı ya da ISDN gibi darbant bağlantı ise girişimlerin yüzde 18'i tarafından internete erişim aracı olarak seçildi.

-KULLANIM ALANLARI-

Bu yılın Ocak ayında internet erişimine sahip girişimlerin yüzde 78,1'i interneti, bankacılık ve finansal hizmetler, yüzde 29,3'ü de eğitim ve öğretim için kullandı.

2009 yılında girişimlerin kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişimde interneti kullanma oranı yüzde 66,1 olarak belirlenirken, internet erişimine sahip girişimlerde bu oran yüzde 72,8'e çıktı. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişimde de internetin en çok form almak ve indirmek için tercih edildiği anlaşıldı.

-YARISINDAN FAZLASININ WEB SAYFASI VAR-

Araştırma sonuçlarına göre, Ocak ayında internet erişimine sahip girişimlerin yüzde 57,8'inin web sayfası bulunuyor.

Web sayfasına sahip girişimler, bu sayfaların yüzde 78,4'ünün üzerinde ''ürün katalogları ve fiyat listesi''ne yer veriyor. Bunu yüzde 33,5 ile ''web sitesinin güvenliği ile ilgili olarak güvenlik politikası beyanı, gizlilik mührü veya sertifikası'' , yüzde 28,1 ile de ''açık iş pozisyonları için ilanlar ve çevrimiçi iş başvurusu'' takip ediyor.

Bu arada, 2009 yılında girişimlerin yüzde 15'i bilgisayar ağları üzerinden ürün-hizmet siparişi verirken, yüzde 8,4'ü ürün-hizmet siparişi aldı.