KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uber Technologies Inc.’ın eski CEO’su Travis Kalanick yönetim kurulundan da ayrılarak 10 yıl önce kurucu ortağı olduğu, en değerli ve tartışmalı start-up haline gelmesinde rol oynadığı  Uber ile kalan son bağlarını da koparıyor.

43 yaşındaki Kalanick, araç çağırma devinde geriye kalan bütün hisselerini satarak yeni iş fikirlerine ve hayırseverlik faaliyetlerine yönelmeyi planlıyor.

Diğer kurucu ortak olan Garrett Camp ile Uber'i başlatan Kalanick, şirketin deneysel bir siyah araba servisinden, yemek servisi,  navlun ve helikopter uçuş hizmeti sağlayan küresel bir taşıma ve lojistik devine dönüşmesine katkı sağladı.

Fakat, aylar süren karışıklık ve ihtilafları takiben 2017 Haziranında Kalanick CEO’luk görevinden alındı. Kalanick’in hakkında yorum yapanlar ise görevden uzaklaştırılmasının altında yatan sebep olarak agresif ve bazen umursamaz yönetim şeklinin olduğunu düşünüyor. Çalışma ortamında kadınlara olumsuz yaklaşımı ile iş ortamını toksik bir hale getirmesi, düzenleyici kurumları ve kanun uygulayıcılarını bilerek yanıltmanın yanında sürücüleri gözetlemeyi de içeren şirket programını göz ardı etmesi, yönetim şekline getirilen eleştiriler arasında.

Yaptığı bir açıklamada "Uber son 10 yıldır hayatımın bir parçasıydı" diyen Kalanick, "Şirketin halka arzı ve bu 10 yılın bitmesiyle beraber, benim için en doğru olan şu anki işlerime ve hayırseverlik faaliyetlerime odaklanmam” şeklinde konuştu.
Kalanick geçtiğimiz yıldan beri  CloudKitchens isimli yeni bir start-up kurmakla meşgul. DoorDash ve UberEats gibi paket servis sağlayıcılarının siparişlerini yetiştirebilmek için daha fazla yere ihtiyacı olan restoranlara tam teşekküllü bir mutfak  sağlamak amacıyla bir gayrimenkul şirketi olarak kurulan CloudKitchens’ı Kalanick kendi özsermayesi ve Suudi Arabistan varlık fonundan aldığı 400 milyon dolar ile geçen yıl başlattı.

 

Advertisement