Advertisement

Salı günü FED Başkanı Ben Bernanke aslında sıradan gözüken ama son derece önemli mesajlar içeren bir konuşma yaptı. Piyasaların QE3 yani 3. tur parasal genişleme beklediği yerde ekonomide yaşanan toparlanmadan, enflasyonda yaşanacak geçici enflasyon baskısından bahsetti. Daha önce piyasaya 'Merak etmeyin; masanın üzerinde para duruyor' mesajı veren Bernanke bu sefer 'ekonomi yavaş yavaş toparlıyor, para verebilirim ama bunu sterilize ederek veririm' dedi.

Peki bu açıklamanın ne  farkı var?

1. ve 2. tur parasal genişlemeler sonucunda bilançosunun 3 kat artırarak 3 trilyon $ seviyesine çıkartan FED daha sonra yatay konuma geçmişti. Geçen sene sonunda yapmış olduğu operational twist ile bilançoyu büyütmeden daha uzun vadeli tahvil alımı yaparak faizleri kontrol altına almaya çalışmıştı. Şimdi de eğer gerekirse; belli bir sektörü (muhtemelen konut sektörünü) hedefleyen ipoteğe dayalı tahvil geri alımı yapmayı, sonra da yarattığı parayı sterilize etmeyi (geri çekmeyi) düşünüyor. Yani yine bilançoyu büyütmeden hatta faizleri de kontrol etmeye çalışmadan konut sektörü özeliğinde bir operasyon yapmayı hedefliyor.

FED vites düşürüyor

Anlaşılacağı üzere işsizlikte % 8'li rakamlar, büyümede % 2-%2.5 seviyeleri FED'in parasal genişlemede işleri rölantiye almasına neden olmuş. FED 'Gerekirse daha fazla likidite veririm ama şu an buna ihtiyaç yok' diyor.

Gelişmekte olan ülke kurları ve emtia piyasasında satış başladı

Yıl başından beri ekstra likiditenin verdiği sarhoşluktan en fazla yararlanan iki piyasa; gelişmekte olan ülke kurları ve emtia piyasası son 2-3 gündür hesapta olmayan satışlar görüyor. FED'in açıklamaları üzerine ABD'den gelen beklenenden daha iyi stres testi sonuçları bu iki piyasada işlem yapan oyuncularının kulağına kar suyu kaçırdı. Daha önce 'likidite var, gidecek yer bulamıyor' sloganı ile büyüme konusunda avantajlı olan gelişen ülke kurlarını ve likidite balonunu en iyi fiyatlayan emtia ürünlerini alan traderlar şimdi panikte. Sebep? Çünkü paranın gideceği daha iyi yer varmış; ABD Doları ve Amerikan sermaye piyasaları.

Aşağıda son 1 haftada seçilmiş bazı emtia ürünlerinde ve gelişmekte olan ülke kurlarının ABD Doları'na karşı kayıpları görüyorsunuz;

Altın             - % 3,5

Gümüş         - % 5,0

Alüminyum   - % 1,5

ABD Doları'na  karşı değer kaybı

TRY             - % 1,75

ZAR             - % 2,45

BRL              - % 2,3

Görüldüğü üzere ABD ekonomisi toparlanma sinyali verince dünyanın geri kalan kısmında rahatsızlık olmaya başladı. Burada önemli olan ABD Doları'nın daha ne kadar güçleneceği konusu. Eğer dolar endeksi daha önceki 82 seviyelerini yukarı doğru kırarsa bizdeki satışın şiddeti artacaktır.