Advertisement

Hafta sonunun en enteresan gelişmelerinden biri İtalya'nın atanmış, teknokrat başbakanı Monti'nin, komşusu İspanya'nın seçimle iş başına gelmiş lider Rahoy'a verdiği 'ayar'dı. Monti, Avrupa'da işlerin yoluna girmeye başladığını, yavaş da olsa bir toparlanma öngördüklerini ama en büyük riskin İspanya'dan kaynaklandığını söyledi.

O kadar enteresan bir durum ki; bir teknokratın seçilmiş bir başka ülke lideri için yapmış olduğu eleştiriye mi bakalım, yoksa İtalya'nın sanki krizi atlatmış da başkalarına akıl vermesini mi inceleyelim bilemiyorum. 

İspanya neden tekrar radar ekranında?

Monti'nin uyarılarından bağımsız olarak İspanya gerçekten de son bir aydır piyasaları endişelendirmekte. 2011 yılı bütçe açığının ciddi bir farkla tutturulmaması, işsizliğin genelde % 25 genç nüfusta ise % 40'lara çıkmış olması ve İspanyol bankacılık sisteminin ECB'nin fonlamasına artan bağımlılığı herkesin ortak kaygısı.

CitiBank Ekonomisti William Butler'in geçenlerde İspanya ile ilgili  yaptığı açıklama oldukça çarpıcı. İspanya ekonomisinin  2012'de % 3.7'leri bulacak olan daralması ve bankacılık sisteminde artan likidite ihtiyacına dikkat çekiyor Butler. Bütçe kesintileri yapmak zorunda kalacak olan İspanya'nın her halükarda daha derin bir ekonomik krizi yaşayacağı öngörülüyor. İspanya ekonomisi için çok önemli olan konut sektörü de parlak değil. İspanya konut kredileri 2012'nin Ocak ayında 21. kez üst üste düştü. Geçen yıl aynı döneme göre toplam kredilerde %40 oranında bir azalma var.

Bu noktalardan bakıldığında İspanya'nın tekrar radar ekrana girmesi şaşılacak bir konu değil. Ancak sorun piyasaların bunu kaldıracak gücünün olmaması.

Almanya tekrar topa girer mi?

Krizin tekrar derinleşme ihtimalini gören Almanya, Merkel aracılığı ile tekrar topa girmeye çalışıyor. Daha önce ne olursa olsun EFSF (Avrupa Kurtarma Fonu) ile ESM ( Avrupa İstikrar Fonu) 'nin birleştirilmesine karşı çıkan Merkel, şimdi bu konuyu tartışabiliriz dedi. Eğer Merkel onay verirse 440 milyar € EFSF ile 500 milyar € ESM birleşecek ve toplam 940 milyar € kaynağı olacak Avrupa'nın. Şu ana kadar bu fonun sadece 200 milyar € 'nın kullanıldığı düşünülürse Avrupa için iyi bir cephane ortaya çıkmış olacak.

Merkel onay verse de, kaynak artsa da İspanya büyük lokma ve piyasaların bu lokmayı yutacak ne mecali ne de isteği var.