Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran İlk çeyreğin ardından...

İlk çeyreğin ardından...

Giriş: 02 Nisan 2012, Pazartesi 17:16
Güncelleme: 03 Nisan 2012, Salı 12:15

2012'nin ilk çeyreğini bitirdik. Yıl başında hemen hemen hiç kimsenin beklemediği bir tablo var ortada. ABD hisse senetlerinde son 20 yılın en iyi çeyreği yaşandı 2012'de. 2012'nin ilk çeyreğini S&P %12, Nasdaq %20 yukarıda kapattı. Gelişen ülkelere baktığımızda da oldukça iyi bir tablo çıkıyor ortaya. MSCI gelişen ülkelere endeksi % 11 getiri sağlamış ilk çeyrekte. Borsa bazında ise İMKB % 22, Brezilya borsası % 13, Rus borsası %20 getiri sağladı.

İlk çeyrek neden bu kadar iyi geçti?

Bunun herhalde en önemli sebebi likidite şoku. Avrupa'nın yaptığı toplam 1 milyar €'luk LTRO'ların etkisi en çok ilk çeyrekte hissedildi. Diğer taraftan Bernanke'nin QE3 ima eden konuşmaları ve 'faizi düşük tutacağız' açıklamaları da yine ilk çeyreğe damgasını vuran olaylardandı.

Ekonomik veriler bu yükselişi desteklemiyor

Likidite dışında elimizde bir şey var mı diye verilere baktığımızda açıkçası bizi çok heyecanlandıracak veriler görmüyoruz. ABD yılın ilk çeyreğinde en olumlu ayrışan ekonomi oldu. 2011'i % 3 büyüme ile kapatan ABD ekonomisi ilk çeyrekte ISM imalat endeksini artırabilen, işsizliği ise az da olsa düşürebilen tek ekonomi oldu. Madalyonun diğer tarafında ise başta Çin olmak üzere gelişen ülkelerin de ilk çeyrekte soğuma işaretlerini hızla verdiği gördük. Breziya 2012 büyüme beklentisini % 1 seviyesine çekerken, Hindistan'ın başı enflasyon ile dertte. Gıda ve petrol fiyatlarının tetiklediği TÜFE endeksi % 7'ye çıkınca Hindistan faizleri düşürmek için acele etmiyor. Bu da ekonominin soğumasına sebep oluyor. Bir başka gelişmekte olan ülke Türkiye'den de gelen kapasite kullanım ve imalat sanayi verileri ekonominin beklendiği gibi soğuduğunu gösteriyor.

2012'nin kaybedeni: Emtia

Geçmiş yıllardan farklı olarak piyasalardaki bahar havası emtia fiyatlarına yansımış vaziyette değil. CRB Commodity Endeks yılın ilk çeyreğini % 2 aşağıda kapattı. Petrolün % 6'lık değer kazanımına rağmen genel olarak emtia piyasasında kayıpların öne çıktığı bir çeyrek oldu.

Bu enteresan bir gelişme. Eğer piyasalar ekonomilerin toparlanması hikayesini satın alıyorsa doğal bir sonuç olarak emtia piyasasının da bu rallinin içinde olması beklenir. Yok eğer özellikle Çin'in yavaşlaması emtia fiyatlarındaki talep baskısını ortadan kaldıracak diyorsak o zaman sadece ABD ekonomisinin toparlanması bütün dünyayı kurtarabilecek mi?

Görüldüğü üzere ilk çeyrek rekorlarla bitti ama sorular devam ediyor. İkinci çeyrekte likidite etkisi artık eskisi kadar olmayacaktır. Dolayısıyla mutlaka ekonomik verilerle bu rallinin desteklenmesi lazım. Aksi takdirde hayal kırıklığı büyük olabilir.