Bu hafta içinde en çok konuşulan konular IMF'nin Türkiye tahminleri ve Merkez Bankası'nın PPK tutunakları oldu. IMF Türkiye için oldukça karamsar tahminlerde bulundu. IMF yıl sonu cari açık rakamının %8, 2013'te ise % 8,2'e inmesini bekliyor. Diğer taraftan IMF büyüme konusunda da oldukça karamsar. 2012'de % 2,3, 2013'te %3,2 büyüme bekliyor Türk ekonomisinde. IMF tahminleri arasında bence esas şok enflasyon tarafında. IMF, 2012'de ortalama enflasyonun % 10.8 civarında olacağını, yıl sonunu ise % 8,6 seviyesinde tamamlayacağını hesaplıyor.
Anlaşıldığı üzere IMF Türk ekonomisi ile ilgili olarak özellikle enflasyon noktasında oldukça karamsar. Bu hafta içinde enflasyon konusunda çekincelerini belirten tek kurum IMF değil. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bazı ekonomistler benzer kaygıları dile getiriyorlar.
Enflasyon beklentileri bozuluyor
TCMB'nin yapmış olduğu enflasyon beklenti anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi % 7,5'lar seviyesinde. Piyasa oyuncuları da enflasyonu % 7.5-%8,5 bandında bekliyor. Bu konuda Merkez Bankası yıl sonu % 5 olan enflasyon hedefimizi değiştirmeyeceğiz demişti. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan enflasyon raporu bozulan bu beklentilerin nasıl toparlacağı konusunda önemli olacak.
Fazi koridoru ne kadar uzun kullanılacak?
İşte geçen haftanın en fazla tartışılan konusu. Bozulan enflasyon beklentileri, artan istisnai gün sayısı ve artan TL fonlama maliyeti. Bu dengede TCMB'nin elinde tuttuğu en büyük silah ise faiz koridoru.
Bazı piyasa oyuncuları istisnai gün sayısının artacak olması ve faiz koridorunun eskisi kadar etkili olamayabileceğini ifade ediyor. Faiz politikasındaki esneklik ve değişkenlik şu ana kadar iyi işledi ancak eğer koridorun üst bandında ısrar etmemiz gereken bir durum ortaya çıkarsa burada sorun olur deniliyor.
Anlaşılan o ki; TCMB faiz koridorunda ısrarcı. Munzam karşılıkları ve faiz koridoru ile oynayarak bu 'hengameli günleri' atlatmayı hesaplıyor. Ancak yukarıda saydığımız unsurlardan dolayı piyasanın bu koridora olan inancı da azalıyor gibi. Özellikle enflasyonu tekrar tek haneye indirme noktasında faiz koridorunun 'artık' yeterli olamayabileceği bu hafta oldukça sık dillendirildi.
Tabii herkesin bu cümlelerin arkasında kullandığı bir çekince var; 'Eğer yurt dışı toparlarsa o zaman şu anki model yeterli olabilir'. Umarım TCMB'nin hesabı tutar, yurt dışı 2. yarı yılda toparlar da ' Faiz Koridoru' uygulamamız başarılı olur.