Nisan Ayı biterken elde kalanlar...
Son 20 yılın en iyi ilk çeyreğinin arkasından gelen Nisan ayını bitirmek üzereyiz. Ayın geneline baktığımızda piyasaların ilk çeyrekten oldukça farklı bir görüntü çizdiğini görüyoruz. Farklı coğrafya ve sektörler bazında aşağıda detaylı bir analiz yapacağız ama Nisan ayı için genel olarak şunu söyleyebiliriz; ülkelerin ve hikayalerin ayrıştığı bir ayı geride bıraktık.
Hisse Senetlerinin Nisan Ayı performansı;
En iyi ilk 5 Borsa En Kötü 5 borsa
1- Venezüella % 29,5 1- Arjantin Merval - % 16,00
2- Nijerya % 7,5 2- İspanya IBEX - % 11,00
3- Çin % 6,5 3- İtalya MİB - % 8,00
4- Hang Seng % 3,5 4- Brezilya BOVESPA - % 7,5
5- Nasdaq % 1,0 5- Portekiz - %6,5
Hisse senetleri için genelde olumsuz bir ay oldu Nisan ayı. Avrupa borsaları ciddi kan kaybederken ABD tarafında ancak ayın ilk yarısındaki satışlar karşılanabildi. Artı getiren borsalara baktığımızda ise Çin dikkat çekiyor. Özellikle ay boyunca parasal genişleme yönünde atılan adımlar Çin Borsası'nın Nisan ayı boyunca % 6,5 yükselmesine yol açtı.
Avrupa'da İspanya ve Fransa gerginliğinin etkisinde, ayın ilk yarısını satış baskısında geçiren S&P ve Dow Jones ise son 10 günde iyi gelen bilanço sonuçları ile tekrar kritik seviyeleri aştı. ABD hisse senedi piyasalarında Mayıs ayında ya 2008 zirveleri aşılacak, ya da ciddi bir satış baskısı altına girecek gibi gözüküyor. Meşhur 'Sell in May and go away' yani Mayıs ayında sat ve bir süre dokunma lafını akıldan çıkarmamak lazım bu ay.
Kurlardaki değişiklik
Nisan Ayında para birimlerindeki değişiklikler şöyle olmuş;
ABD Doları'na karşı
Brezilya Real - % 3,00
İsveç Kronası - % 2,00
Meksika Pesosu - % 1,50
Güney Afrika Randı - % 1,40
EURO - % 0,70
İngiliz Sterlin + %1,65
Japon Yeni +%2,50
Kurlar açısından da enteresan bir ay geçti. Genel olarak Dolar endeksinin pek bir yere gitmediği ay içinde 2 önemli para birimi İngiliz Sterlin'i ve Japon Yen'i ABD Doları'na karşı değer kazandı. Özellikle resesyonda olmasına rağmen GBP'nin ABD Doları'na karşı değer kazanması enteresan. Bu noktada İngiltere'den gelen 'daha fazla parasal genişleme yapmayacağız' açıklaması sanırım piyasaların takdirini kazanmış durumda.
Diğer yandan faiz indirmeye devam eden Brezilya'nın para birimi ve emtia ülkesi olan Norveç para birimlerinde kayıplar göze çarpıyor.
Nisan ayı genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları'na karşı değer kaybettiği, ancak gelişmiş ülke kurlarının ya seviyelerini korudukları ya da değer kazandıkları bir ay oldu.
Toparlayacak olursak piyasaların kafasının karışık olduğu bir aydı Nisan Ayı. ABD'nin göreceli olarak iyi gittiği, kimsenin Avrupa'ya bulaşmak istemediği, emtianın gözden düştüğü ve gelişen ülkelerin kan kaybının sürdüğü bir ay geride kaldı.
Şimdi Mayıs ayı geliyor ve piyasalar aynı şarkıyı mırıldanıyor; 'Sell in May and Go Away'