Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran TCMB, döviz kuru ve enflasyon

TCMB, döviz kuru ve enflasyon

Giriş: 25 Mayıs 2012, Cuma 14:58
Güncelleme: 25 Mayıs 2012, Cuma 16:59

Yurt içi piyasalar geçen hafta boyunca bir yandan yurt dışından gelen yağmur gibi satışları karşılamaya çalıştılar, diğer yandan da TCMB'nin aldığı aksiyonları anlamaya çalıştılar.

Global dünyada olup biteni anlık olarak takip ediyoruz. Yunanistan Euro'dan çıkıyor mu? Avrupa resesyona giriyor mu? Çin beklenenden daha mı fazla küçülüyor?

Bu soruların cevaplarını henüz bilimiyoruz ama olası ihtimaller bile piyasayı germeye yetti. Anlaşılan o ki, bu soruların cevapları ortaya çıkana kadar piyasa sallanmaya devam edecek.

Şimdi gelelim TCMB tarafına,

Yurt dışı sallanıp da içeride de bunun etkileri yavaş yavaş hissedilmeye başlanınca TCMB hafta boyunca istisnai gün ilan etti. Yani ek parasal sıkılaştırma yaptı. Dolayısıyla TL faizlerinin yükseldiği ve TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin % 10'ların üzerine çıktığı görüldü. Yükselen TL maliyetleri Türk Lirası'nın değer kaybının göreceli olarak azalmasına neden oldu. Özellikle gelişen ülke kurlarında (EM) ciddi değer kayıplarının yaşandığı geçen hafta, Dolar/TL 1.85'lere kadar yükselmesine rağmen göreceli olarak diğer EM kurlarına göre daha iyi bir performans gösterdi. İşin daha enteresan ve muhtemelen Hazine için de daha iyi tarafı; yüksek TL faizinin tahvil bono üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı kalmasıydı.

Enflasyon Beklentileri ve Döviz Kuru

TCMB Mayıs ayında düşük hatta eksi bir enflasyon bekliyor. Bunu Başkan Başcı'nın son yapmış olduğu toplantıdaki açıklamalarından anlıyoruz. Başçı, Mayıs ayı itibari ile enflasyonun % 8'ler civarına inmesini bekliyor. Anlaşılan özellikle gıda fiyatlarında ciddi bir negatif rakam sürprizi bekliyor. Geçen sene Mayıs ayında % 5 artarak aylık enflasyona büyük katkı yapan gıda fiyatları eksi gelirse o zaman %8'ler civarında bir enflasyon mümkün olur.

Diğer yandan geçen ay 1.75 'ler civarında dolaşan ve enflasyonun aşağıya inmesi noktasında TCMB'nin heycanlanmasını sağlayan kur tekrar 1.85'e çıktı. Sepet kurda da 2,10'lara kadar yükseldik. Bu noktadan sonra TMCB'nin kurun yükselişi konusunda çok rahat olmayacağı ve özellikle enflasyon beklentileri açısından 'arıza' çıkmaması açısından daha müdaleci olacağını bekleyebiliriz.

Türk Lirası munzam karşılıklarda dövizin payı artıyor

Yurt dışı bozunca, TCMB ileride daha fazla cephaneye ihtiyacı olacağı düşüncesi ile brüt rezervlerini artırma yoluna gidiyor. Muhtemelen önümüzdeki hafta yapılacak olan PPK Toplantısında Türk Lirası Munzam Karşılıklarında döviz olarak tutulabilecek olan kısmı % 40'lardan % 50'lere yükseltilecek. Bir yandan rezervler artmış görünecek, diğer yandan da piyasaya ekstra TL verilecek.

Haftaya TCMB'nin ek parasal sıkılaştırmaya devam edip etmeyeceği, kur 1.85'i aşarsa döviz satım ihalelerine başlayıp başlamayacağı çok konuşulacak gibi görünüyor.