Advertisement

Hatırlanacağı gibi krizi ilk hisseden ülke ABD'idi. Lehman battı, AIG battı bir çok irili ufaklı banka ya battı yada birleştirilmek zorunda kaldı. Diğer yandan konut sektörü nerede ise çoktü. 2009 yılındna bugüne konut sektöründe ABD ortalamasında değer kayıpları % 35'leri buldu.

FED 2009 yılından itibaren bu duruma el koymak için piyasaya ABD Dolar'ı sürdü. Bu zamana kadar piyasaya verilen ekstra likiditenin toplamı 2.3 trilyon $'ı buldu. Bu dönem içerisinde ABD Dolarının önemli para birimlerine karşı değer kaybettiği gözlemlendi. Grafikte de görüleceği gibi 2008 Krizi öncesinde 88 seviyesinde olan Dolar endeksinin basılan ekstra Dolar  ve bollaşan likidite sebepleri ile Mart 2009'da 74 seviyesine kadar gerilediği görüldü. Tabi bu noktada ABD Doları'nın ödediği  % 0,00 - 0,25 faiz de, rakibi olan Euro, Sterlin ve İsviçre Frank'ına göre de oldukça düşük kalmış ve Dolar'ın cazibesini iyice düşürmüştü.

-Efsane Geri Dönüyor

Zaman içinde köprünün altından çok sular aktı. FED'le başlayan para basma operasyonuna sırası ile BOJ, BOE ve ECB de katıldı. Gerçi 2012'ye geldiğimizde ABD'nin yaratmış olduğu likidite ile çözmeyi ümit ettiği sorunların büyük kısmının yerli yerinde durduğunu görüyoruz ama artık ABD Doları üzerindeki satış baskısının kalktığı su götürmez bir gerçek. Yani zayıf ve ucuz Dolar hikayesi artık bitmiş görünüyor.

-Dolar Endeksi 1.5 Yılın zirvesinde

Özellike başta Çin olmak üzere Merkez Bankaları Avrupa'daki krizden endişe ederek ellerindeki dövizi Euro'dan ABD Doları'na çeviriyor. Hatta bununla da yetinmeyip son yılların en düşük faizinin ödeyen ABD Tahvili alıyor. 2012 yılın ilk çeyreğinde yabancıların elinde bulundurdukları toplam ABD Tahvil stoğu % 3.6 artarak 3.7 trilyon $'a çıktı. Dolayısı ile Merkez Bankalarının rezerv olarak tuttukları kurda yaptıkları böyle bir değişiklik Dolar endeksinin son 1.5 yılın en yükseği olan 82.5' a kadar yükselmesine sebep oluyor.

-ABD Doları swap maliyetleri de artıyor

Diyelim ki elinizde Euro var. Ancak bir süre için ABD Doları'na ihtiyacınız var. Bunun için Euro satıp ABD Doları almak istemiyorsunuz. Onun yerine Swap yanı değiş tokuş yapacaksınız. % 1 faizi olan Euro'yu verip yerine % 0.25 faizi olan ABD Doları alacaksınız 3 ay sonra da tekrar paralar değiştirilecek.

Böyle bir durumda ABD Doları'nı almak için daha önce 3 Aylık EURİBOR faizinden 35 baz puan fedakarlık yapmanız beklenirken şimdi bu oran 68 baz puana kadar çıktı. Yani elinizdeki daha fazla faiz veren parayı verip daha düşük faiz veren para ile değiştiriyorsunuz ama alacağınız faizden ciddi ödün veriyorsunuz. Neden? Çünkü swap yapmak istediğiniz para şu an herkesin istediği ABD Doları!

ABD Doları'nın maliyetinin yükselmesi aynı zamanda değerinin artması global ortamda risk iştahının da ciddi azalması anlamına geliyor. Normal şartlarda carry trade olarak kullanılan ve açığa satılıp karşısında yüksek faizli kurların alındığı ABD Doları artık güçlü bir para birimi oluyor.