Advertisement

Bu ifadeyi daha önce birkaç daha kullandığımızı hatırlıyorum. Daha önce de bütün piyasaların nefeslerini tutup FED'in, AMB'nin ve diğer merkez bankalarının alacakları kararları beklediklerini biliyoruz.

Ancak bu sefer durum farklı.

Geçen hafta perşembe gününe kadar piyasalar 'karaları bağlanmış' vaziyette her yerde ciddi satış yapıyordu. Öyle ki, bir ara "10 yıllık İspanyol tahvili % 8 seviyesine çıkacak mı?" diye endişe edilir hâle gelinmişti. Sonra beklemedik bir anda AMB Başkanı Mario Draghi sahneye çıktı ve ' Euro Bölgesi'nde maliyetlerin daha fazla artmaması için her şeyi yapacağız' deyiverdi.

"Her şeyi yapmak" ne demek?

İşte piyasa bu sorunun cevabını ararken bir anda da ne bulursa almaya başladı. AMB'nin şu ana kadar yaptıkları ve daha fazla yapabileceklerini şöyle kısaca bir  gözden geçirelim:

1- 3. LTRO (Uzun vadeli repo ihalesi) yapabilir. İlk 2 turda bankalara toplam 1 trilyon euro likidite sağlayan AMB acaba bu miktarı yükseltir mi?

İhtimal olarak bulunmakla beraber, piyasanın çok da beklediği bir olasılık değil. Daha önce verilen paralar hâlâ bankaların hesaplarında ve AMB'ye mevduat olarak geri geliyor. Dolayısı ile büyük bir çözüm olmaz.

2- EFSF'nin İspanyol ve İtalyan tahvili alması.

Bu da ciddi ve en olası ihtimal. Ancak bunun olabilmesi için bir talep gelmesi gerekiyor. Böyle bir talep ortada yok. Ayrıca burada kalan para sadece 200 milyar euro. Bu da piyasaları rahatlatacak bir cephane değil.

3- ESM'nin 2. piyasadan tahvil alımı

Bu piyasa üzerinde daha etkili olacak bir ihtimal. Ortaya çıktığında 500 milyar euroluk bir büyüklük olacak ESM'nin, EFSF'den daha etkin olacağı ortada. Ancak burada 2 sorun var. Birincisi bu fona para koyması beklenen İspanya ve İtalya'nın 2. piyasadan tahvillerinin alınması etik değil.  Ayrıca Alman Merkez Bankası Bundesbank da buna karşı.

4-  AMB'nin 2.piyasadan tahvil alması

İşte piyasaları coşturan ihtimal. Daha önce başta Yunan olmak üzere İspanyol ve İtalyan tahvillerini piyasaların ciddi satışa geçtiği noktalarda alıp portföyüne koyan AMB, bir kez daha piyasaya bu desteği verir mi?

Bu da çok kolay görünmüyor. Daha önce toplam 200 milyar euro alım yapan AMB'nin bu sefer çok daha ciddi bir operasyon yapması lazım. Ancak böyle bir 'mandate', yani izni yok. Ayrıca Draghi daha önce böyle bir hamle yapılmadan  önce politikacılar tarafından da bazı adımların atılması gerektiğini söylemişti. İşin siyaset yanında herhangi ciddi bir hamle göremiyoruz. Ve son olarak Alman Bundesbank bu opsiyona da karşı.

Peki piyasa neden bu kadar çoşkulu?

Bunun cevabını vermek zor. En çok işe yarayacak 4. ihtimalin gerçekleşmeme durumunda piyasanın sert satışa geçeceğini söylemek için herhalde kahin olmaya gerek yok. Ancak biraz önce bahsettiğim gibi bu ihtimalin de gerçekleşmesi çok kolay görünmüyor.

Piyasa bazen böyledir. Önden yükler beklentileri. Olursa zaten pozisyon alınmıştır. Pozisyonlar kara geçer. Olmazsa  dönüp 2 misli negatif pozisyon alınır ki; hem ilk işlemin zararı çıksın hem de üzerine bir miktar para bıraksın.