Advertisement

Dün Fed Başkanı Ben Bernanke oldukça enteresan bir konuşma yaptı. Aslında konuşmasının büyük bir kısmı daha önceki verdiği mesajların tekrarı gibiydi. Ancak aynı konuşmanın bir kısmı var ki, piyasaların bundan sonraki seyrini temelden değiştirebilecek kadar önemli.

ABD ekonomisi toparlanmaya başlasa da faizler hemen artmayacak

Fed daha önce piyasalara düşük faizin uzunca bir süre devam edeceğini belirtmişti. Daha sonra bu süreyi önce 2014 ortası, daha sonra da 2015 ortası olarak bir zamanaa bağladı. Dolayısı ile piyasa için % 0,25'lik politika faizinin 2015 ortasına kadar devam edeceğini bilmek yeni bir şey değil. Ancak Bernanke dün bu süreyi bir kez daha uzattı. Hem de ucu açık olarak.

Basın toplantısında soruları cevaplayan Ben Bernanke, konut ve imalat sektörlerindeki toparlanmanın altını çizdi. Bu toparlanmanın yavaş gitmekle beraber ABD ekonomisi için "en kötünün geride kaldığı" algısını kuvvetlendirdiğini söyledi. Bernanke tam da bu nokta da çok enteresan bir mesaj daha verdi: "ABD ekonomisi toparlansa bile faizler hem yükseltilmeyecek."

FED bir gün faizleri artırabilecek mi?

Bu konuyu daha önce bu köşede tartışmış ve sonucunda da, sistemin köşe sıkıştığı ve faizlerin piyasanın bir şoku olmadan merkez bankaları tarafından bir daha artırılabileceğini düşünmediğimi belirtmiştim. Bu açıdan Bernanke'nin dünkü açıklamaları beni hiç şaşırtmadı.

Bernanke'ye kalırsa 2015, hatta çok daha ötesine kadar faiz 0'da kalabilir.

Ancak…

Evdeki hesap çarşıya uymayabilir.

Şu ana kadar ABD'de TİPS denilen enflasyona endeksli tahviller ile sabit getirili tahviller arasındaki farkı gösteren ve bir nevi piyasadaki enflasyon endişelerini fiyatlayan farkın ciddi açıldığını görmedik. Yani ABD tahvil ve bono piyasasında Fed'e verilen kredi hala devam ediyor. Bernanke, enflasyon risk değil diyerek, 0 faize devam diyor, piyasa da bunu tabiri caiz ise şimdilik "yutuyor".

Burada risk unsuru oluşturan son 1.5 ayda çok hızlı yükselen emtia fiyatları. Global ekonomilerde herhangi bir talep bazlı risk olmasa da bakırdan platinyuma, altından gümüşe kadar birçok emtiada sert yükselişler görüyoruz.

                            Son 1 AY         Yıl Başından beri

Altın                      %5,6                     %13

Gümüş                  %11                      % 25

Platinyum             % 11                      %23

Alüminyum             %8                       %5

Petrol                    %9                        %10

 

İşte bu tablo Ben Bernanke’nin ileriye dönük kehanetlerinin tutmamasına yol açabilir. Piyasalar şimdilik beynini dolaba kaldırmış ve iç güdüleri ile pozisyon alıyor olabilir. Ancak bu süreç geçicidir ve  düşünme ve karar alma organı olarak hayvani güdüler (daha fazla kâr, daha fazla risk)  yerine sağduyulu beyin fonksiyonları devreye girdiğinde Bernanke’nin planları bozulabilir.