Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran TCMB'nin zor kararı

TCMB'nin zor kararı

Giriş: 18 Aralık 2012, Salı 12:21
Güncelleme: 18 Aralık 2012, Salı 12:39

2012 yılın son PPK toplantısı bugün yapılıyor. TCMB bugün büyük ihtimalle (Piyasada büyük oranda beklendiği gibi) faiz indirimine gidecek. Burada fazla bir soru işareti yok. Asıl kafaları kurcalayan TCMB’nin hangi faizi indireceği?

Malum, TCMB 'nin 2010 yılı başından beri başarılı ile uyguladığı bir faiz koridoru politikası var. Bu politika "3-4 ay önce görevini tamamladı ve yerini ROK denilen bir sisteme bıraktı" denilmiş olsa da, piyasa için hala son derece önemli bir indikatör. Para piyasasında son 2 yıldır geçen tüm işlemler, o anki risk iştahına göre bandın uygun bir yerinde gerçekleşti. Dolayısı ile bandına alt yada üst badına dokunulması piyasa için hala oldukça önemlidir.

Piyasa ne bekliyor?

Bloomberght.com'da da yaptığımız değerlendirmede göreceğiniz üzere, piyasa politika faizinde bir faiz indirimine neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Büyük oranda beklentiler 25 baz puanlık indirim seviyesinde. Diğer taraftan, faiz koridorunun alt bandında da büyük oranda bir faiz indirimi bekleniyor. Burada beklentiler 25-50 baz puan çerçevesinde. Faiz koridorunun üst bandında ise beklentiler ayrışıyor. Faiz indirimi bekleyen de var, beklemeyen de.

Hangi karar nasıl yorumlanır?

Politika faizinin indirilmesi:

En son 2011 Temmuz ayında 50 baz puan indirilerek % 5.75’e çekilen politika faizinde, bu toplantıda herhangi bir indirim gidilecek olursa, bunun aslında pratik hayatta bir anlamı olmayacaktır. Yani politika faizinin 25 baz puan indirilerek % 5.50'ye çekilmesi ilk etapta para piyasaları için bir şey ifade etmeyecektir. Çünkü piyasada gerçekleşen işlemlerin büyük bir bölümü zaten koridorun alt bandında, yani % 5.00 seviyesinden geçiyor.

Ancak son 1.5 yıldır bütün türbülansı faiz koridoru ile oynayarak idare eden ve en zor koşullarda dahi bu politika faizini artırmayan TCMB eğer bu sefer % 5.75 oranını aşağıya çekecek olursa, bu, piyasa için ciddi bir sinyal olacaktır. Sembolik anlamda piyasaya verilen net bir mesajdır. Böyle bir durumda TCMB piyasalara şunu diyecek: "Benim enflasyondan korkum yok, seneye büyüme konusunda daha etkin bir politika izleyeceğim."

Alt bandın aşağıya çekilmesi :

TCMB'nin alt bant olarak açıkladığı faiz oranı, piyasalar için 'en kötü ihtimalle parayı (TL) gecelik nerede park edebilirim' sorusunun cevabı. Özellikle Türkiye’de açık pozisyon açanlar için gecelik alabilecekleri TL, faiz oranını belirler. Dolayısıyla, eğer koridorun alt bandı aşağıya gelecek olursa, bu durumda Türkiye'de gecelik TL satmak durumunda olan yabancı fonlar daha az bir faize razı olmak durumunda kalacak. Yani bu hamle ile TCMB piyasalara şunu diyecek: "Benim daha fazla gecelik - haftalık gibi kısa vadeye gelen sıcak paraya ihtiyacım yok."

Üst bandın aşağıya çekilmesi

TCMB bu üst bandı 'en kötü durumunda faiz şuraya çıkar' şeklinde net bir mesaj vermek için koydu. Son 1 senedir de % 12.5’den % 9’a kadar düşürdü. İşler yoluna girdikçe, TCMB üst bandı aşağıya çekiyor. Şu anki ortamda para piyasalarında % 9 seviyesindeki üst bant kullanılmıyor. Ancak bu oranı kendine referans alan önemli bir grup var; bankaların kredi pazarlama bölümü. Bankalar özellikle uzun vadeli kredi hesaplarken kendilerini rahat hissetmek için TCMB üst bandının üzerine bir spread koyarak hesaplıyor. Çünkü TCMB bankalara 'böyle yapın' dedi. Eğer üst bantta bir indirim olursa, TCMB bankalara "Kredi maliyetlerini düşürün" demiş olacak. Bu durumda da kredi arzının artmasını sağlayacak.

Ben ne düşünüyorum?

Faiz bandı aynen kalır, politika faizi 25 baz puan düşer, üst banda dokunmaz. Bakalım TCMB ne yapacak?