Advertisement

TCMB bugün 2013 yılının ilk PPK toplantısını yapacak. Bir önceki toplantıda biraz sürpriz bir  şekilde politika faizini 25 baz puan indirerek %5.50 seviyesine çekmişti. Faiz koridorunun alt ve üst bantlarında ise herhangi bir değişikliğe gitmeden % 5,00 ve % 9,00 seviyesinde bıraktı. Aralık ayının 18’inde yapılan bu karar sırasında tahmini olarak nelere bakmış olabilir?

PMI ve Toplam kredi portföyü

Geçen ay TCMB faiz kararını verirken açıklanmış olan en son Satın alma endeksi PMI'ı Kasım ayı verisiydi ve 51,60 ‘yı işaret ediyordu. Bir önceki aya göre küçük de olsa düşüş olmakla beraber kritik 50 seviyesinin üzerindeydi. Bu seviye Türk ekonomisinin yavaş da olsa toparlandığının habercisi. Diğer yandan bankaların toplam kredi portföyündeki artış oranı da TCMB’nin baktığı verilerden bir diğeri. Aralık ayı kararı öncesinde bakıldığında 13 haftalık kredi artışının yıllıklandırılmış hali %20 seviyesinde. TCMB’nin 2013 için verdiği kredi artış hedefi %15 oysa sektör %20'ler civarında bir hızla gidiyor. Bu da Türkiye ekonomisinin toparlanma yolunda (hatta belki biraz fazla hızlı) verdiği bir başka mesaj.

Peki PMI ve Kredi verileri şimdi ne diyor?

PMI rakamına şimdi baktığımızda bunun 53 seviyesine çıktığını görüyoruz. Yani geçen ayki seviyenin de üzerinde. Kredi portföyündeki artış hızı ise pek değişmedi; % 19. seviyesinde.

Demek ki reel sektör tarafından gelen veriler Aralık ayına göre Ocak ayında işlerin biraz daha yoluna girdiğini gösteriyor.

Bir de resmin diğer tarafına bakalım; Döviz.

Aralık 18 ‘de Sepet kur 2,06, USD/TRY 1,78 ve Eur/TL 2,35 seviyesindeydi. TCMB’nin takıp ettiği reel efektif döviz kur endeksi de 119 civarındaydı.

Bugün aynı verilere baktığımızda; Sepet kuru 2,06 , USD/TRY ‘yi 1, 7650 ve EUR/TRY ‘yi de 2,35 de görüyoruz. Reel efektif döviz kur endeksinin de  (Yeni açıklanancak veri) 119,5 seviyesinde kalması bekleniyor. Yani 1 ay öncesinden çok farklı bir resim yok.

Hem reel sektör verilerine hem de piyasa verilerine baktığımızda çok fark göremiyoruz. Hatta ekonominin yavaş da olsa toparladığı yönünde bazı işaretler bile var. Peki bu durumda geçen ay faiz koridoruna dokunmayan TCMB bu sefer koridorun alt yada üst bandında değişikliğe gider mi? Ya da geçen sefer politika faizini 25 baz puan düşüren TCMB faiz indirmeye devam eder mi?

Ben iki soruya da ‘Hayır’ cevabını veriyorum. İkinci bir olasılık olarak da (sürpriz) sadece politika faizini 25 baz puan daha düşürerek alt bant ile politika faizi arasındaki farkı sıfırlamaya çalışır.

Peki başlıkta ki FED, BOJ’un ne alakası  var diyenler için ;

 Bu sene başından beri BOJ’un olağan dışı hareketliliği, FED’in Şubat sonunda ABD’de yaşanması beklenen  borç tavanı artırılması tartışmalarına kilitlenmiş olması, bence TCMB’nin de elindeki kartları daha fazla açmak için beklemek zorunda kalmasına yol açacak.

Hatırlatalım; Başkan Başcı en son ‘Hava şartları uçak yolculuğuna müsait değil, yola karayolu ile devam edeceğiz." demişti.