Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran FED'e rağmen faizler yükselir mi?

FED'e rağmen faizler yükselir mi?

Giriş: 14 Mart 2013, Perşembe 11:34
Güncelleme: 15 Mart 2013, Cuma 14:10

ABD’den gelen veriler bir anda piyasanın aklını karıştırdı. Seneye arkasına Bernanke ve Draghi’nin desteğini alarak başlayan piyasaya bir pozitif katkı Japonya ve İngiltere Merkez Bankaları’ndan geldi. Ancak ABD’den gelen güçlü veriler piyasaların hesaplarını alt üst etti.

ABD toparlıyor

ABD’den son dönemde gelen veriler hemen hepsinde aynı şeyi söylüyor: Ekonomi toparlanıyor. Bu toparlanmanın FED’i ikna edecek kadar iyi olduğunu söylemek zor. Hatta bir adım öteye gidip, Bernanke ve Yellen’in bu verilere bakarak parasal genişlemeyi durduracak bir hamle yapmaları çok küçük bir ihtimal. Ama şu bir gerçek ki istihdamdan otomotiv üretimi verilerine, perakende satışlardan konut satışı verilerine kadar ABD’de son dönemde açıklanan verilerin hepsi güçlü geldi. Yani ABD ekonomisi son 4 yıldır devam eden ekonomik krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atıyor.

Bütçe tartışmaları ve harcama kesintileri toparlama sürecine darbe vurabilir.

ABD’nin başını 5 yıl önce belaya sokan konut verilerinde ve perakende satışlarda yaşanan iyileşme Amerikalı tüketicilerin güveninin tekrar yerine gelmeye başladığı söylüyor. 2007 öncesindeki tüketici güveninin oluşması için daha çok zaman var ancak FED’in 4 yıldır yürüttüğü ‘düşük faiz ve bol likidite’ politikası belli ki Amerikalıları yeniden para harcar hale getirmiş.

Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Bütçe kesintileri ve vergi artışları bu süreci yeniden gölgeleyebilir. "Sequestration" denilen ABD’de Federal Bütçe’de önümüzdeki 1 yıl boyunca devreye girecek toplam 85 milyar $’lık harcama kesintilerinin büyüme rakamlarına etkisinin % 0,5 oranında azalış olacağı hesaplanıyor. Dolayısı ile ABD ekonomisinin bu sene de yıllık %2 büyümenin altında kalması ciddi bir ihtimal.

Piyasa FED’e rağmen değil, FED’i tahmin ederek faizleri yükseltiyor

ABD’deki bu gelişmeler piyasanın ilk paragrafta bahsettiğim “balayı modu”ndan çıkmasına neden oldu. Şimdi kısaca piyasa oyuncuların tahminen kafasından geçenler üzerine beyin fırtınası yapalım:

- Bu rakamlar Fed’in ayağını gazdan çekmesine neden olur mu?

- FED toplantılarında Bernake ve Yellen’e muhalefet daha fazla artar mı?

- Bu veriler böyle gelmeye devam ederse FED parasal genişlemeye devam ettiği durumda faizlere ne olur?

- ABD ekonomisi yavaşta olsa toparlıyorsa ABD Doları ciddi değer kazanır mı?

İşte bu sorular piyasa oyuncularının kafasından geçen sorular. Şimdilik kimsenin bu sorulara cevabı yok. Ancak piyasanın ilk tepkisi ne olur ne olmaz diyerek ABD Doları’na dönmek oluyor. Bir diğer tabii reflekste ABD tahvillerinde artan satış baskısı.

Kimse FED’e rağmen bir hamle yapmayı göze alamıyor, ancak gelen veriler sonrası FED’in kendi ifade ettiği çıkış stratejisi doğrultusunda faizlerin bir parça yükselmesi son derece normalidir.

Son söz; bir miktar tahvil faizlerinin yükselmesi yada ABD Doları’nın değerlenmesi ABD için dünyanın sonu değil Ancak diğer ülkeler için -özellikle de gelişmekte olan ülkeler için- ciddi baş ağrısı yaratacaktır. Bilginize...