Japon Merkez Bankası BOJ 2 gün süren toplantısını tamamlayıp piyasada çok beklenen kararını açıkladı. Yeni Başkan Kuroda’nın görevi devralırken yaptığı tarihi karar ile dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya’nın parasal genişleme konusunda ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Kuroda 2 sene içinde % 2 enflasyon hedefine ulaşmak için kayıtlı para tabanını 2 katına çıkarmayı hedefliyor.
Japon Merkez Bankası FED’i örnek alıyor
Japonya’da enflasyon şu an -% 0,7. Tashih yok. Japonya’da yıllık enflasyon EKSİ 0,7. Son 13 yılda ortalama enflasyon -%0,3 olan bir ülke 2 yılda enflasyonun % 2’ye çıkarmaya çalışıyor. Sebebi de deflasyonu yenip ülkenin tekrar büyüyebilmesini sağlamak. Bu hedefi tutturabilmek için aylık 70 trilyon (60 milyar $) ya da yıllık 750 milyar $’lık uzun vadeli tahvil alımı yapmayı planlıyor. Daha önce FED’in yaptığı gibi hem parasal genişleme yapıyor hem de faizlerin üzerinde baskı oluşturacak şekilde uzun vadeli tahvil alımı yapıyor.
4 Merkez Bankası aynı anda parasal genişleme yapıyor
FED, ECB, İngiltere Merkez Bankası’nın ardından Japon Merkez Bankası ( BOJ) ‘nında aynı anda parasal genişlemeye başlaması bence pek hayra alamet değil. Kriz öncesi toplam bilançosu 1 trilyon $ ‘dan daha düşük olan FED aylık 85 milyar $’lar seviyesinde alımlara devam ettiği takdirde 2013 sonunda 4 trilyon $ ‘lık bir rakama ulaşacak. Diğer yandan ECB’nin zaten bilanço büyüklüğü son 2 yılda 2 katına çıktı ve 2.6 trilyon € oldu. Daha küçük ölçüde de olsa İngiltere Merkez Bankası‘nın uzun süredir tahvil alımları devam ediyor. Şimdi de bunların yanında Japon Merkez Bankası 2 yılda toplam 1.5 milyar $’lık parasal genişleme ile katılıyor.
Gelişmiş ülkelerde enflasyon artıyor
4 büyük merkez bankasının yaptığı bu operasyonlar belki kendi ülkelerinde bir enflasyon yaratmıyor olabilir. Hatta Japonya örneğinde olduğu gibi enflasyon yaratsın diye de düşünülebilinir. Ancak basılan bu paraların ciddi bir bölümü serseri mayın gibi dünyanın diğer bölgelerine akıyor. Ekstra yaratılan bu para da gün geliyor Çin’de emlak balonu yaratıyor gün geliyor Hindistan’da gıda fiyatlarını yerinden oynatıyor. Dolayısı ile Amerika’lının % 6.5 luk işsizlik hedefi ya da Japonların % 2’lik enflasyon hedefi bir anda hepimizin ciddi bir enflasyon problemine dönüşebilir.