Advertisement

Mart ayı ortasına kadar fiyatladığımız senaryo, ABD ekonomisinin yavaşta olsa toparladığı ve dünyanın geri kalanınında bu gelişmeye ayak uyduracağı yönündeydi. Ancak Mart sonunda beklenenin çok altında gelen tarım dışı istihdam verisi ile büyü bozuldu. Arkasından gelen sanayi üretim ve perakende verilerinin de  beklenenin altında gelmesi ABD ekonomisi ile ilgili algının hızla bozulmasına neden oldu.  Aslında bu veriler özellikle hisse senetlerinde görülen risk iştahını kesmeye yetmedi, hatta daha da hızlanmasına neden oldu. Ekonomiler toparlanamıyor korkusu ile yatırımcıların hızla sabit getirili tahvillere yönelmesi ve arkasından faizlerin rekor düşük seviyelere gerilemesi özellike gelişen ülke ekonomilerinde hisse senetlerinin işini kolaylaştırdı. Türkiye örneğinde olduğu gibi faizlerdeki yeni seviye  yatırımcıyı tatmin etmeyince hisse senetlerine akan para arttı.

Tarım Dışı istihdam verileri bizi yanıltmış olmasın?

Geçen Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinde ilk sürpriz Mart verisinin nerede ise 2 katına çıkartılan revize edilişi oldu. Diğer sürpriz ise Nisan ayı verisinin beklenenin üzerinde gelmesiydi. Şu an ABD'de işsizlik % 7,5 seviyesinde. Yapılan çalışmalara göre tarım dışı istihdam rakamının ortalama 200,000 seviyesinde gelmesi gerekiyor ki bu oran %  7'lere insin.  Piyasada son gelen ve yatırımcıların yüzünü güldüren Nisan verisi ise 160.000 seviyesinde. Dolayısı ile işsizliğin düşmesi için aranan rakamın hala oldukça altındayız. Ancak resme diğer açıdan bakıldığında ABD ekonomisi için "karalar bağlamaya da gerek yok" şeklinde özetlenebilecek bir durum söz konusu. 

ABD Tahvil faizleri yükselmeye devam eder mi?

İşte kritik soru bu. Geçen hafta %1.60'ya kadar gerileyen 10 yıllık ABD tahvil faizleri iki günde % 1.75'e kadar yükseldi. Piyasada işlem yapanlar hatırlayacaktır 10 yıllık ABD tahvil faizleri daha önce Mart ayında % 2.05'e kadar yükselmişti. Aynı dönemde gelişen ülke tahvillerinde de ciddi bir yükseliş görmüştük. Örnek olarak 2 yıllık Türk tahvil faizleri Mart ayında % 6,5, Türkiye 2030 vadeli eurobond faizi de % 4,60 seviyesindeydi. Geçen hafta kapanış seviyeleri ise sırası ile % 5,00 ve % 4,10 oldu. Şimdi soru şu; eğer ABD faizleri tekrar yükselişe geçer ise biz dahil diğer gelişen ülke tahvilleri ne olur?

Bunun cevabını bir iki hafta içinde alacağız. Ancak yurt dişında  faiz hadlerinin yükseliyor olmasının gelişen ülkelerin işine geleceğini düşünmüyorum.