Dünya FED'in çıkış stratejisini konuşuyor
Mayıs ayının 22'sinde FED Başkanı Bernanke'nin "veriler iyi gelirse 3-4 ay içinde tahvil alımlarını azaltabiliriz" açıklamasının ardından global piyasalarda çok farkı senaryolar konuşulmaya başlandı. Hatta piyasa sadece konuşulmakla kalmıyor ciddi bir şekilde fiyatlanıyor da. Biz de önce son 3 hafta içinde genel dünya piyasalarında ne olduğunu bir hatırlayalım sonra konuşulan senaryoların üzerinden geçelim.
1 AY 1 AY
S&P - %1,5 ABD 10 yıllık tahvil + 25 baz puan
Alman DAX - %6,0 Alman 10 yıllık tahvil + 21 baz puan
İmgiltere FTSE - %6,0 İtalya 10 yıllık tahvil + 40 baz paun
Rusya RTSE - % 12 Rusya 10 yıllık tahvil + 105 baz puan
Brezilya IBOV - % 10 Brezilya 10 yıllık tahvil + 120 baz puan
Honk Kong HSI - % 11 G. Afrika 10 yıllık tahvil + 150 baz puan
Türkiye BİST100 - % 13 Türkiye 10 yıllık tahvil + 120 baz puan
MSCI Dünya - % 3,0 MSCI Gelişen Ülke - % 8,5
Görüldüğü üzere FED'in çıkış senaryolarının konuşulduğu geçen ay piyasaların üzerinden neredeyse "kamyon" geçti. Tahvil faizleri yükseldi, hisselerde sert satışlar görüldü ve emtia fiyatları çakıldı.
Peki hangi senaryolar konuşuluyor?
İyimser senaryo : Bu senaryoda FED'in tahvil alımlarını azaltacağı sinyali verdiği ve global faizlerin yükselmeye başladığı günlerde ABD'den büyüme ve istihdam ile ilgili olumlu veriler gelir. Dolayısı ile tahvil faizlerinde oluşan yüksek seviyelerin yarattığı olumsuzluk iyi gelen veriler ile dengelenmiş olacak. Bu durumda global piyasalarda satış devam etse dahi, panik olmadan yeni bir seviyede dengelenme sağlanacak.
Kötü senaryo: ABD tahvil faizleri ve dolayısı ile global faizler yükselmeye devam eder. ABD verileri çok iyi gelmese de yavaş bir toparlanmanın devam ettiğini gösterir. Bu durumda gelişen ülke kurlarında ve hisselerinde satış devam eder. ABD tahvil faizleri yıl sonunda % 2.70'leri bulur ve gelişen ülkelerde biraz da panik ortamında faizler yükselmeye devam eder.
En kötü senaryo : Piyasa önden fiyatlama yaparak ABD tahvil faizlerini % 2.5- % 3 bandına çeker. Gelişen ülke faizlerinde de hızlı bir yükseliş görülür. Bu arada baştan iyi gelen ABD verileri yaz sonuna doğru tekrar bozulmaya başlar. FED Eylül ayında tahvil alımında azaltmaya gidemez. Bu durumda piyasa hem yükselen faiz hadleri hem de yeniden bozulan ABD ekonomisi ile başbaşa kalır. İşte bu noktada panik başlar . Altın ve diğer güvenli limanlar değer kazanırken global hisse senetlerinde sert ve panik satışlar görülür.
Bu senaryoların her birinin gerçekleşme ihtimali var. Farklı risk primleri barındıran bu senaryolara hazırlıklı olmak zorunda olan piyasa ise huzursuz. Bu sebeple önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantısı yılın geri kalanı için çok önemli olacak.