Advertisement

Amerikan ve Alman tahvil faizleri arasındaki fark son üç yılın zirvesine çıktı. Bakınız Alman 10 yıllıkları 1'in altına gerilemiş vaziyette, bakınız Amerikan 10 yıllıkları 2.39'lar seviyesinde. Aradaki fark 145 baz puana kadar yükselmiş görünüyor.

Bu bize şunu söylüyor: Yatırımcı Amerika'da bir toparlamayı görüyor, bu toparlamanın yavaş yavaş Fed'in normalleşmeye geçecek kadar kıvamında olduğuna inanıyor. Ama bu durumun faizi zıplatmak yerine yavaş yavaş yükselteceğini görüyor. Bunu S&P'de fiyatlıyor, dolar endeksine fiyatlıyor. Dönüyor Avrupa'nın öbür tarafına geliyor. "Ey Avrupa!", diyor... "Sizin daha yapacak çok işiniz var, daha çok para basacaksınız, Amerika'nın üç yıl evvel geçtiği yerlerden geçeceksiniz." deyip bunu euro-doları aşağı fiyatlayarak gösteriyor. Bütün oradaki tahvil faizlerini düşük tutarak fiyatlıyor.

Sanıldığı gibi birçok fon yöneticisinin esas kabusu çok şişti denilen piyasaların ne zaman patlayacağı değildir ya da acaba bu hisse senetlerinde daha gidecek yer var mı değildir. Buna sürü psikolojisiyle ya da her fonun kendi içerisindeki yapacağı risk analizleriyle cevap verilebilir. Ama zannetmeyin ki Amerikan dolarıyla çalışan bir fon yurt dışında yatırım yaptığında kendi kur riskini hedge ediyor. Hayır, büyük oranda hisse senedi fonları kendi kur riskini hedge etmezler. Zaten bu işin fıtratında o kurun üzerinden de para yapmanın bir beklentisi vardır.

Yani şunu kastediyorum, Amerika menşeli bir fon, Avrupa'ya para yatırdığında, Asya'ya para yatırdığında hisse senedi yukarı gidecek, muhtemelen dolar da ucuz kalacak ve bu işten yine hisse senedi kadar ve üzerine kurdan da para kazanılacak. Şimdi hikaye tersine çalışıyor.

Muhammed El Erian'ın da Financial Times'da kaleme aldığı makalede aynı noktaya değiniyor. Diyor ki El- Erian, "Amerikan 10 yıllıklarla Alman 10 yıllıkların farkının açılması hiç hayra alamet değil. Bu farkın bu kadar açılıyor olması, Euro-Dolar'ın 1.30'un altına gideceğini gösteriyor. Euro-dolar aşağı inerken, dolar endeksi para kazanırken Amerikalı fonların işi zor. Hisse senetleri öyle bir performans kazanmalı ki bu doların güçlülüğünü de yenmeli. Bu bence hisse senetleri fonlarının en büyük kabusu olacak."