Advertisement

 

Sezon açıldı. Korkulduğu gibi yılın ilk çeyreğinde gelen misafir sayısında ciddi bir kayıp var. TÜİK verilerine göre 2016'nın ilk çeyreğinde turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 4 milyar dolara gerilemiş. Yaz sezonunun ilk ayı sayılabilecek olan Mart ayında gelen turist sayısı yüzde 12.8 azalmış. En büyük kayıpsa yüzde 70'e varan düşüşle Rus turistlerde.

Konunun buraya kadar olan kısmını sanırım haberlerden de takip etmişsinizdir. Mayıs ayının sonuna yaklaştığımız bu günlerde bu istatistiklere ekleyebileceğimiz tek şey, turizm bölgelerinden yaptığımız ve işlerin maalesef iyiye gitmediğinin gösteren gözlemlerimiz.

Antalya'da Mayıs sonunda hala açılamayan çok sayıda otel var. Zengin turistlerin geldiği bilinen, golf ve diğer aktivitelerin de yapılabildiği Belek bölgesi otellerinde de konaklama sayısı ortalama yüzde 40-50 gerilemiş durumda. Rus, İngiliz, İskandinav ülkelerinden turist çeken bu bölge otelleri terör ve Rusya krizi sonrası yaşanan gelir kaybını nasıl çıkaracaklarını düşünüyorlar. Fiyat kırmanın yapılacak en son manevra olması gerektiğini düşünen bölgedeki üst segmente hitap eden otel yöneticileri, alternatif olarak rotayı Ortadoğu pazarına da çevirmeyi düşünüyorlar.

BloombergHT'nin medya sponsorluğunda, Belek'te Regnum Carya Golf Resort'ta yapılan 2016 Dünya Kurumsal Golf turnuvası  Türkiye finallerinde konuştuğum turizm sektörü temsilcileri İran ve İsrail pazarlarına yönelik otellerinde bazı düzenlemelere gideceklerini söylediler. Standart verdikleri hizmetlerin yanında helal ve koşher restoranları devreye sokacaklarını, mahremiyetin öne çıkartılacağı bungolow benzeri konaklama imkanlarını sağlayacaklarını söylüyorlar.

"Antalya'nın kaybı 5 milyar $'ı bulur"

Antalya Ticaret Odası'nın yıl başındaki hesaplarına göre bu sene Antalya ekonomisinin turizmden kaybı 5 milyar $'ı bulacak. Bu ülke içi tahmin edilen kaybın yarısından fazla. Şehre indiğiniz andan itibaren bu hissiyatı anlayabiliyorsunuz. Şehrin içi de, tatil köylerine giden yollar da eski günlerini arar bir sakinlikte.

Antalya'ya direk uçuş koymayan THY!

Son terör olayları sonrasında Antalya birçok batılı seyahat acentasının portföyünde gerilere ittiği  bir destinasyon oldu. Böyle olunca da bu acentaların getireceği misafirlere güvenip charter seferler koyan Thomas Cook, Corendor, JetTime gibi bir şirket bu seferlerin sayılarını azalttı. 2013-2014 yıllarında yaz sezonunda Antalya Havalimanına günlük 900-1000 civarında uçak inerken bu sayı şimdilerde 700'lerin altına gelmiş. Bu sene Mayıs ayının ilk 15 gününde Antalya Havalimanına inen yolcu sayısı toplam 300.000 kişi olmuş. Bu geçen yıl Mayıs ayının ilk 15 gününde 570.000 kişiymiş. Neredeyse yarıya yarıya düşmüş.

Bu ortamda çoğunluğu Almanya, Avusturya'dan olmak üzere Pegasus, Atlas havayollarının, hatta Münih'ten Lufthansa'nın dahi Antalya'ya direk tarifeli uçuşları var. Diğer yandan EasyJet'in Londra ve İsviçre'den Antalya'ya uçuşları mevcut. Ancak İstanbul'dan Londra'ya farklı havaalanlarına günlük 8-9 sefer yapan THY, Antalya'dan direk uçuş koymuyor. Daha doğru bir ifade ile THY'nin Antalya çıkışlı batı ülkelerine uluslararası uçuşu yok. Bu durumda da , bir Avrupalı turist için Antalya destinasyonuna " internetten konaklama alayım, uçak biletimi kendim seçerim" diye bir opsiyon pek mümkün değil. Acentaların insafına ve tercihine kalmış durumdasınız.

Turizmde işler iyi gitmiyor. Üstelik konuyu hafife alıyor olmamız ve " seneye toparlar" bakışımız gelecek için de sektörün alarm vermesine yol açıyor. Kamunun yaptığı maddi destekler ve teşviklerin yanında mutlaka stratejik hamleler yapmamız lazım. Direk uçuşlar, promosyonlar, uluslararası fuarlar, içeride düzenleyeceğimiz ses getirecek organizasyonlar ilk akla gelenler. Bunları sektör temsilcileri bağırıyor ama Ankara şu ara çok meşgul. Çığlık kayboluyor.