Advertisement

Dün Fitch”in Türkiye'nin görünümünü pozitife çevirirerek, BB+ olan notunu sabit tutarken yaptığı açıklamalar enteresandı.

Fitch, bir yandan niye bu artışı yaptığını açıklıyor ve Türkiye'nin "V" seklindeki büyümesi ve borçluluk oranındaki pozitif gelişmeleri gözönüne getirirken, diğer yandan enflasyon ve cari açık konusunda yaptığı uyarılar oldukça yüksek tondandı.

Cari açığın hızla büyümesi ve fonlaması konusunda kalitenin düşmesini öne çıkaran Fitch, enflasyon konusunda da oldukça net konuştu. TCMB'nin son 5 yılda 4 kez yıl sonu hedefini tutturamadığının altını cizerken, bu sorunun ileride bir finansal oynaklığa yol açabileceğini söyledi.

Şimdi bir yanda Fitch'in açıklamaları, diğer yanda dünyada (Çin, Hindistan gibi) hızla büyüyen ülkelerede ortaya çıkan enflasyon sorunu, Türkiye'de "enflasyona endeksli tahvillere" ilgiyi artırdı.

Özellikle hafta başında 2020 vadeli tahvil ihracına gelen talep ve %2'nin altında bir reel faizle 10 yıl vadeli bu tahvillerin fiyatlanıyor olması, bize Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda ”enflasyon geçici olarak yüksek kalacak” ifadesine rağmen, piyasanın başka bir şey fiyatladığını söylüyor.