Advertisement

Almanya Merkez Bankası Başkanı Axel Weber'in "Gerekirse 1 Trilyon dolarlık kurtarma paketinin büyüklüğü artırılabilir“  diyerek, kaş yapayım derken göz çıkarmış gibi gözüküyor.

Çünkü Yunanistan ve İrlanda'nın ardından, muhtemelen Portekiz'in de kurtarma paketinden destek alması gündeme geldi. Bu durumda, 1.4 milyar dolarlık GSMH'sı ile İspanya, eger Avrupa Merkez Bankası'nın kapısını çalarsa, o zaman paket yeterli olmayacağı tahmin ediliyor.

Bu anlamda Weber'in açıklamaları, piyasalarda aslında böyle bir ihtimalin var olduğunun, en yüksek perdeden seslendirilmesi şeklinde algılandı ve ekstra satış getirdi.

Dün akşam itibariyle,  16 Avrupa ülkesinden oluşan Euro Bölgesi'nde 4 ülke , Yunanistan'ın IMF'ye ödemek zorunda kaldığı % 5'lik faizin üzerinden bir maliyetle piyasalardan borçlanmak zorunda kaldı.

Yunanistan, İrlanda ve  Portekiz'in 10 yıllık tahvilleri, piyasalarda % 11 ile % 7 arasındaki faizlerden işlem görürken, İspanya da sessiz sedasız % 5'lik oranın üzerine çıktı. 10 yıllık İspanya faizlerinde dün, % 5.20 seviyesinden işlemler geçerken, PIIGS denilen problemli ülkelerin sonuncusu İtalya da % 4.4 ile son zamanların en yüksek seviyesine çıktı.