Advertisement

İngiltere’de enflasyon % 3,7 seviyesine yükseldi ve böylece 2010 Nisan ayındaki zirve bir kez daha test edilmiş oldu. Enflasyon konusunda sürekli hükümete mektup yazmak zorunda kalan Mervyn King , faizleri en önce artırmak zorunda kalacak olan Merkez Bankası Başkanı olabilir.

Faizleri % 0,5 seviyesine çeken ve piyasaya 200 milyar Sterlin para pompalayan Ingiltere Merkez Bankası, bu süreç içerisinde enflasyonun % 3 olan limiti aşması sebebi ile 5 kez açıklama mektubu yazmak zorunda kaldı.

Diğer yanda Trichet‘in uyarıları da geçen haftaya damgasını vuran olaylardan biriydi. Trichet, açık bir şekilde enflasyonu yakından takip ettiklerini, şu an % 2,2'ye çıkan enflasyonun kısa bir sure sonra tekrar % 2‘nin altına inmesini beklediğini süyledi. Ancak belki de en önemli vurgu, eğer gerekirse faizi artırmakta tereddüt yaşamayacaklarını söylemesiydi.

Bu açıklamaların ardından Euro, Dolara karşı hızla 1,36 seviyesine yükselirken, Sterlin de 1,60‘ı gördü. Ancak kurları pozitif etkileyen bu gelişmelerin faiz cephesine etkisi ise Alman ve Ingiliz Tahvillerine satış şeklinde oldu.

Artık sadece gelişmekte olan ülkeler değil, Avrupa da enflasyondan bahsetmeye başladı. Sanırım 2011 bütün dünyada enflasyonun konuşulduğu ve buna karşı alınan önlemlerin tartışıldığı bir yıl olacak.