Advertisement

Faizlerde günün sorusu şu; iyi gelen imalat sanayi endeksi, dünya genelindeki kriz öncesi seviyelere geri dönen satın alma yöneticileri (PMI) endeksleri mi faizlerin artmasına neden oluyor, yoksa tüm zamanların rekor seviyelerine geri dönen emtia fiyatlarının yarattığı enflasyon korkusu mu faizler üzerinde etkili oluyor?

Normal şartlar altında kriz dönemlerinden çıkışlar ve ekonomilerdeki hızlı toparlanmalarda yatırımcıların güvenli limanlardan olan bono ve tahvil stoklarını azalttıkları ve daha riskli kabul edilen ve büyüme hikayelerinden maksimum yararlanması beklenen hisse senedi, emtia gibi piyasalara yönelmeleri normaldir. Dolayısıyla bu dönemlerde faizlerde artış olması beklenen bir gelişmedir.

Ancak bu sefer piyasaların kafası bu konuda net değil gibi. Büyüme ile ilgili bazı kalemlerin (İmalat endeksi, PMI, Güven endeksi gibi) iyi gelmesine rağmen, kriz sebebi gösterilen konut piyasasında herhangi bir iyileşme olmaması, istihdam konusunda neredeyse tüm zamanların en kötü  dönemlerinden geçiliyor olması gibi sebeplerle yatırımcılar ‘Tamam, bu iş oldu, ekonomi toparlıyor’ diyemiyor. İşte tam da bu noktada enflasyon kaygıları devreye giriyor.

Dün ABD’de açıklanan imalat sanayi endeksi, son 2 yılın zirvesine çıkarken aynı anda imalat sanayi maliyetlerinin özellikle emtia fiyatlarının etkisi ile hızlı arttığını görüyoruz. Bu verileri takip eden piyasa oyuncularının, büyüme konusunda hala soru işaretleri varken, enflasyon konusunda hızlı bir karamsarlık içine girdiğini görüyoruz.