Advertisement

En son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim, gitmemesi için pek bir sebep yok.

Altın fiyatları yabancıların çok sevdiği ‘win-win’ (kazan-kazan) durumuna çok uyuyor. Nedir bu altındaki ‘kazan –kazan’ durumu? Her halükarda yaşanan gelişmelerin altın fiyatlarını yukarıya ittiği bir dönemden geçiyoruz. Enflasyon korkusu yatırımcıya altın aldırıyor, Ortadoğu krizi risk iştahını azaltıp altın fiyatlarını tırmandırıyor, Merkez Bankaları rezervlerini çeşitlendiriyor, altın fiyatları zıplıyor. Görüldüğü gibi her yol altına çıkıyor.

Aslında grafiğe bakıldığında altın fiyatlarında 2010 Temmuz ayından Aralık ortasına kadar devam eden bir yükseliş göze çarpıyor. 1,180 dolardan başlayan altının onsu 5 ay içinde % 20 yükselerek 1,420 dolara kadar çıkıyor. Burada altın fiyatlarını destekleyen en önemli faktör, aşırı likiditenin yarattığı enflasyon korkusuydu. Aynı dönem içinde ‘beyaz bar’larla gösterdiğimiz altın kontratları üzerinden alınan spekülatif pozisyonlara baktığımızda, onların da hızla arttığını görüyoruz. Yani ‘smart money’ denilen ve gelişmeleri piyasaların genelinden önce fiyatladığı inanılan (hedge fonlar gibi) oluşumlar altında uzun pozisyonlarını rekor seviyeye çıkartarak 1,420 dolar seviyesinin görülmesini sağladı.

2011 yılına hızlı bir satış ile başlayan altın fiyatlarındaki algı değişikliğinin en büyük sebebi, hızla yükselen faizlerin yatırımcıyı faiz vermeyen altından uzaklaştırıp tahvil-bono gibi enstrümanlara yönelme ihtimaliydi. Gene dikkat edilecek olursa, Ocak ayında altın ‘uzun’ pozisyonlarının son 1 yılın en düşüğüne  gerilediğini görüyoruz. Yani fonlar yine önceden hareket edip ‘uzun’ pozisyonlarını azaltıp 1 ay içinde altın fiyatlarının % 7 geri çekilmesine yol açtı.

Simde gelelim 2011 Şubat ayında grafikte görülen enteresan gelişmelere. Bu sefer manşetlerde 'Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yükselen tansiyon ve 100 dolara çıkan petrol fiyatları’ yer alıyor. Altın bu sefer ‘güvenli liman’ rolünde ve 1,415 dolara yükseliyor. Bir gelişme daha gözden kaçmıyor. Smart money yine görev başında ve ‘uzun’ pozisyonlar son 3 ayın en yükseğinde.

Şimdi yazımın başında söylediğimi tekrarlıyorum; altın yükselmesin de ne yapsın ?